Nachtburgemeester Ralph Behouden
Nachtburgemeester Ralph Behouden (Foto: Wijnand Nijs)

Op stap met de nachtburgemeester tijdens 'Slingercontrole 2019'

  Cultuur

BREDA - Hoewel carnaval van oudsher alleen zondag, maandag en dinsdag gevierd werd, staan carnavalsgangers tegenwoordig vaak al vanaf vrijdagavond in de stad. En daar komt vanaf nu nog een avond bij als het aan Ralph Behouden, nachtburgemeester van Breda ligt.
 


Je hebt via Facebook een evenement 'Slingercontrole 2019' aangemaakt waarin je iedereen uitnodigt donderdagavond al mee de stad in te gaan om carnaval te vieren. Hoe kwam je op dit idee?

"Toen ik nog geen nachtburgemeester was werkte ik elke dag tijdens carnaval in de horeca. Voor mij was klûnen dus de enige mogelijkheid om carnaval te vieren. Ook vond ik het leuk om te zien dat horeca-ondernemers in de aanloop naar carnaval druk bezig zijn met het versieren van de binnen- en buitenkant van hun panden. Ik vind het daarom leuk om op de donderdag voor carnaval overal even te kijken hoe het er uit ziet. Een vriend van mij vond het ook leuk om mee te gaan. We doen dat nu ondertussen al een jaar of twintig, als ik mij goed kan herinneren. Er hangt op donderdag nog niet écht een carnavalssfeer, al wordt dat de laatste jaren wel steeds meer. Nu ik nachtburgemeester ben wil ik meer mensen mee laten gaan. Ook om ze te laten zien dat de horeca-ondernemers erg hun best hebben gedaan op de versiering en zij deze dus niet tijdens carnaval zomaar van het plafond moeten trekken."
 

Verwacht je grote drukte bij de 'Slingercontrole' donderdagavond?
"Momenteel hebben zeventien mensen aangegeven dat ze donderdagavond aansluiten. Ongeveer zestig mensen hebben aangegeven dat ze geïnteresseerd zijn. Dus hoeveel mensen er precies gaan komen is moeilijk te peilen. Ik denk niet dat het een heel groot clubje wordt. Naar mijn verwacht een man of twintig. Maar stel er komen maar vijf mensen, dan vind ik het ook al leuk. Voorgaande jaren gingen een vriend van me en ik altijd met zijn twee en dan hadden we al veel plezier, dus het kan allemaal maar leuker worden."

 


Hoeveel dagen ben je zelf van plan om te gaan carnavallen en waar ga je dan naar toe?

"Ik ben elke dag behalve zondag aan het draaien. Dit doe ik bij Dependance. Zondag vier ik carnaval met mijn vriendin en kinderen. Waarschijnlijk gaan we naar het kindercarnaval in Publieke Werken of iets dergelijks. We zullen wel wat verschillende cafeetjes afgaan. En 's avonds.. Dan ga ik natuurlijk hossen op de Grote Markt!"


Hoe ga je verkleed dit jaar?

"Precies zoals ik alle jaren ga. Ik heb een jas met allerlei emblemen erop. Dat is echt mijn ding. Ieder jaar koop ik er weer wat emblemen en versiersels bij om het wat uit te breiden."
 

Nog even iets anders. Onlangs kwam SP Brabant met vragen voor het college. Zij stelden een 'carnavalsinburgeringscursus voor bovensloters' voor. Wat vindt jij als nachtburgemeester van deze actie?

"Wat ik door de jaren heen zie is dat mensen van boven de rivieren wel steeds beter weten wat carnaval inhoudt. Ik vind dat wij ze moeten omarmen. Ik denk niet dat je ze zo'n carnavalsinburgeringscursus moet opdringen. Een cursus klinkt ook meteen zo zwaar. Wij staan bekend als gastvrij, dus mensen van boven de rivieren moeten ook gewoon welkom zijn. Als ze zich niet gedragen, dan moet daar wat van gezegd worden. Maar dat geldt voor iedereen vind ik. Wel zou het een leuk idee zijn als de mensen die geïnteresseerd zijn in carnaval een flyer meekrijgen met daarop een uitleg van het feest. Maar volgens mij gaat het gewoon goed ieder jaar. Ik heb eigenlijk nog nooit rotzooi gezien."


Iedereen die ook niet kan wachten tot vrijdagavond of benieuwd is naar de versieringen kan zich donderdagavond vanaf 20.00 uur bij de nachtburgemeester aansluiten. De tocht begint bij café Janssen en duurt ongeveer tot 02.00 uur. FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief