Christian Bale als vice-president Dick Cheney.
Christian Bale als vice-president Dick Cheney. (Foto: screenshot trailer)

Filmptip van de Week: VICE

  Cultuur

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die in een van de Bredase bioscopen draait. Deze week: VICE, over vice-president Dick Cheney.  ‘De film schuurt ijzingwekkend dicht tegen de realiteit’.


“Maar waarin geloven wij?”, vraagt Dick Cheney (gespeeld door Christian Bale) als hij stage loopt in het politieke Washington. Een antwoord krijgt hij niet. Zijn mentor Donald Rumsfeld lacht hem keihard en recht in zijn gezicht uit.

De film volgt de machinaties van Dick Cheney, bekend geworden als de republikeinse vice-president van de VS, niet onder, maar naast George Bush jr, president van de VS tussen 2001 en 2009. Bale is nauwelijks van de echte Cheney te onderscheiden waardoor de film iets documentaire-achtigs heeft. Hij heeft zich maanden lang verdiept in het gedachtengoed van conservatief Amerika om hun taal goed te kunnen spreken, en hij is voor de rol twintig kilo aangekomen.

Kopstukken bedanken doorgaans voor de bijrol van vice-president. Dick Cheney was niet het slimste jongetje van de klas en zijn klasgenoten zagen hem als een slappeling. Toch werd hij de sterkste man in de regering Bush jr., maar dan als regelaar in de coulissen. Op 9/11 wordt hij naar de beveiligde bunker gedirigeerd, er worden bevelen gegeven om de chaos de baas te blijven, maar in die hectiek laat Cheney zijn advocaat komen voor overleg. Waarom en waarover? Hij ziet kansen.

De drijfveer van Cheney is zijn vrouw Lynne, een slimme en van ambitie overlopende dame, waarvan in haar jeugd al werd gezegd dat wie met haar zou  trouwen in het centrum van de macht zou komen. De oorlog in Irak is er gekomen, al weet niemand waarom, maar Cheney heeft geen spijt.

De film schuurt ijzingwekkend dicht tegen de realiteit en aan het eind vraag je je af, of het echt zo is gegaan. Waarschijnlijk wel, Adam McKay, die het scenario schreef en de film regisseerde, heeft grondig onderzoek gedaan. Het politieke bedrijf in beeld brengen zonder saai te worden mislukt vaak, maar dit is een uitmuntende uitzondering, een wervelende rolprent over intriges, tegelijk mysterieus en dynamisch, soms zelfs geestig. Maar in welk ideaal Cheney of zijn partij gelooft, dat komen we niet te weten.

Ga deze film zien, juist als je niet van politiek houdt. Gebaseerd op ware gebeurtenissen. De film kreeg acht Oscar-nominaties (waarvan één verzilverd; voor de beste make-up).

Frank Spreuwenberg

regie: Adam McKay

met Christian Bale en Amy Adams

In Pathé en Kinepolis
 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief