Beautiful Strangers speelt zondag muziek van Prince.
Beautiful Strangers speelt zondag muziek van Prince. (Foto: Marjolein Tap/StudioMT)

Prins is de stad uit; de vervangers van Prince komen

  Cultuur

BREDA - Terwijl de taak van carnavalsbaas Prins Daan erop zit, komt in Mezz Prince op bezoek. of ten minste, zijn Nederlandse vervangers op aarde. Beautiful Strangers, een band bestaande uit Nederlandse topmuziekanten, brengt A Celebration of Prince by Beautiful Strangers. David Dam, bekend van The Voice, is een van de leadzangers. Hij vertelt over wat hij met Prince heeft.


- Wat was jou eerste kennismaking met Prince?

“Mijn eerste echte ontmoeting met Prince was bij de vader van een vriend van de middelbare school. Ik was een jaar of 15. Hij zette Purple Rain op en zei: “Ken je dit?” Ik kende het niet. Ik ging het luisteren en was meteen geraakt door de hele song. Zijn stem, de facetten die hij pakt, de verschillende klankkleuren. Magisch. Hij durfde ook heel veel en dat vind ik vet. Prince heeft altijd gezocht naar nieuwe dingen. Hij kwam met een nieuwe sound en was daarmee vernieuwend en enorm eigen.”

- Prince gaat in zijn werk van zoetsappig naar rockend. Welke nummers spreken jou het meeste aan?   

“Dan ga ik voor Diamonds and Pearls. Die song is een typische mix van rustige pop met Frank Zappa-achtige elementen. Wat heerlijke nummers zijn om te zingen voor mij zijn If I Was Your Girlfriend en Let's Go Crazy.”

- Toen je gevraagd werd voor Beautiful Strangers, wat dacht je toen?

“Beautiful Strangers is spontaan ontstaan. Prince was net overleden en een poppodium in Hilversum wilde een herdenkingsavond doen. Ik werd door gitarist Jessy Hay gebeld of ik daaraan mee wilde doen. We namen ‘s middags de nummers door en 's avonds stonden we op het podium. Dit was een heel bijzonder en emotionele bijeenkomst. Toen kwam er een theateragent op ons af die vroeg of we hiermee het theater in wilden. Dat hebben we uiteindelijk gedaan.”

“We hebben onze naam 'Beautiful Strangers' pas sinds september vorig jaar, tot die tijd noemden we onszelf the Prince Tribute Band. Inmiddels zijn we ruim 60 shows verder. Wat ik wel wil benadrukken is dit project ontstaan is uit liefde voor Prince. Hij heeft ons allemaal geïnspireerd om iets te gaan doen in de muziek.”

- Prince' stemgeluid is erg herkenbaar. Maakt dat het coveren van zijn werk moeilijker? En in hoeverre blijf je dicht bij het origineel?

“We zingen de Prince stukken met drie zangers; Kris Rietveld, Jessy Hay en ik. Er is dus niet één mannetje wat Prince 'nadoet'. We zijn heel strikt in bepaalde sounds die Prince gebruikte. Daarnaast hebben we ons erg laten inspireren door de live optredens die Prince deed en waar hij de vrijheid nam om nummers muzikaal uit te bouwen. Daarnaast zit alle Prince muziek strak in elkaar en moet je echt veel repeteren om het echt strak te krijgen.”

- Prince stond ook bekend als een controlfreak. Op live-shows filmen met je mobiel stond verwijdering uit de zaal. Ook als het ging om gebruik van zijn songs was hij scherp. Hebben jullie ooit wel eens iets gehoord uit zijn entourage?

“Hahaha ja, ze weten van ons bestaan. Ze willen er verder vooralsnog niets mee doen omdat ze druk bezig zijn nog steeds oud materiaal te re-releasen en ze zelf druk bezig zijn het erfgoed van Prince levend te houden. Voor het gebruik van zijn songs krijgt zijn entourage natuurlijk gewoon inkomsten via de Buma/Stemra. We hebben een tijd het bekende Prince-teken gebruikt en dat is vorig jaar door de Prince Estate gepatenteerd en dat mag dus niet meer.”

- Zondag staan jullie in Mezz. Wat kan Breda verwachten?

“Acht muzikanten die spelen of hun leven er vanaf hangt, want 200% goed spelen is nog niet goed genoeg voor ons om Prince te eren. Veel energie en passie. Uiteraard spelen we de grote hits, maar ook de hidden jams. We spelen funky liedjes, grootse stukken en emotionele ballads. Voor ieder wat wils. Echte Prince fans zijn vaak huiverig van te voren als ze ons nog nooit gezien hebben, maar inmiddels hebben we echte die-hard Prince fans die ook van ons houden en inmiddels al meer dan tien keer naar ons zijn komen kijken.”

A Celebration of Prince by Beautiful Strangers
zondag Mezz Breda, aanvang 20.30 uur, zaal open 19.30 uurFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief