VIDEO: Bungelende beentjes boven de bananen in AH Belcrum

  Cultuur

BREDA - Het is alsof er wat buurtkinderen in een balorige bui hebben besloten tijdens een nachtje een plek in te nemen in het systeemplafond van de Albert Heijn aan de Belcrum. Boven de bananen en ander fruit en groente bungelen wat benen en kijken kinderen guitig naar beneden. Het zijn allemaal kinderen uit de buurt, die figureren in dit werk.


Woensdagmiddag werd Het Geheim van de Belcrum onthuld door buurtbewoners onder aanvoering van supermarktmanager Karin Berendes-van den Hout, die samen met de medewerkers van de vestiging de actie verzon. "We zijn er wel een half jaar mee bezig geweest", vertelt ze opgelucht. "Het is begonnen met een project over echt vers, waarbij we groenten en fruit er beter uit wilden laten komen. Daarbij wilden we iets tofs doen. En iets met de buurt. Daaruit kwam het idee om het plafond te gaan schilderen. "

Deze vestiging van Albert Heijn is waarschijnlijk de eerste supermarkt in Nederland met een dergelijk kunstwerk aan het plafond. Dat maakte het best spannend, erkent Berendes-van den Hout. "Tot vanmorgen negen uur had ik alleen een schets gezien, met van die bolletjes als hoofden en stokjes als benen. Je moet het zeker niet in elke buurt doen, maar ik denk zeker dat zoiets past in een buurt als de Belcrum."

Twee van de kinderen die boven de groente hangen, zijn Sonja (9) en Anna (11) vertelt een trotse moeder Heidi Raes. Achterbuurman en kunstenaar Raymond Assink benaderde Anna en Sonja. "Die zijn in hun mooiste outfit gefotografeerd in allerlei hoge posities, terwijl pappa hun voeten vasthield en zij naar beneden keken. Ik vind het heel mooi, het lijkt ook echt goed. En de jurk is zelfs mooier dan in het echt, zei mijn dochter." Ze werpt een blik omhoog, boven de groente waar ze schitteren. Lachend: "Nu hopen dat ze het ook nog meer gaan eten."

 De kunstenaar zelf moest flink doorwerken om het kunstwerk af te krijgen. "Ik geloof dat we om tien over negen klaar waren", vertelt Assink. "Er zit heel wat techniek boven het plafond, daar moesten we met het plaatsen van de panelen allemaal rekening mee houden. Het alarm ging een paar keer af." De twee kleurrijke schilderingen zijn gemaakt naar een historisch voorbeeld. "Het is een Trompe-l'oeil", vertelt hij. "Dus je doet eigenlijk alsof er iets is dat er niet is. In dit geval een ruimte boven de Albert Heijn."FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief