Foto: Screenshot trailer Lazzaro Felice

Franks Filmtip: Lazzaro Felice

  Cultuur

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die in een van de Bredase bioscopen draait. Deze week: Lazzaro Felice. 'De Italiaanse regisseur Alice Rorhwacher zal aan deze Bijbelse fabel hebben gedacht toen ze het scenario schreef voor deze film.'


In het nummer My Sweet Lord zingt George Harrison de tekst
I really wanna know You
I really wanna see You
I´d like to see You Lord
I wanna see You Lord
It takes so long, my Lord

(Hallelujah)

Je zou kunnen zeggen dat met de film Lazarro Felice (Gelukkige Lazarus) deze wens in vervulling is gegaan. We zien een engelachtige figuur die een Bijbelse goedheid aan de dag legt, een soort heilige, hulpvaardig en handelend zonder enig eigen belang.

Volgens het Nieuwe Testament is Lazarus de persoon die door Jezus uit de dood wordt opgewekt. De Italiaanse regisseur Alice Rorhwacher zal aan deze Bijbelse fabel hebben gedacht toen ze het scenario schreef voor deze film (waarvoor ze de Grand Prix kreeg op het filmfestival in Cannes). Ze had in de krant gelezen dat er in midden Italië een geïsoleerde plattelandsgemeenschap was ontdekt die nog in slavernij leefde. Op dit krantenbericht heeft ze de film gebaseerd, waaraan ze deze heilige Lazarro heeft toegevoegd.
 Net als de Bijbelse Lazarus herrijst ook Lazzaro uit de dood, een breuklijn in de film. In het eerste deel zien we hem zwoegen in een boeren gemeenschap, ver van de bewoonde wereld in een prachtig heuvellandschap in midden Italië. De tijd heeft er stilgestaan, als een plattelandsgemeenschap honderd jaar geleden. Het is er vredig, maar de boeren en hun gezinnen worden door de landeigenaar (een markiezin) straatarm en onwetend gehouden. En de kerk doet mee. De deelpacht, die boeren verplicht een deel van de oogst als huur voor de grond af te staan, is inmiddels verboden, maar dat wordt hen niet verteld. "De pijn van de slavernij wordt pas gevoeld nadat de slavernij is afgeschaft", aldus de markiezin. "Daarvóór hebben slaven dezelfde pijn, maar dat weten ze niet." En dus ploeteren ze voort zonder loon, totdat de fraude wordt ontdekt.

In het tweede deel worden de dorpelingen door de autoriteiten aangemoedigd in de stad te gaan wonen voor een beter leven. De kinderen kunnen er naar school. Bij de ontruiming van het dorp sterft Lazarro. Maar hij staat op uit de dood en loopt het heden binnen. In een middelgrote stad ontmoet hij zijn dorpsgenoten die nu als klasseloze bedelaars bij een rangeerterrein in een gastank wonen. Ze scharrelen hun kostje bijeen door gestolen spullen te verkopen. De film biedt magisch realisme, net als de bijbel.

De film biedt magisch realisme, net als de bijbelDe rol van Lazzarro wordt gespeeld door Adriano Tardiolo. Hij is twintig, heeft golvend haar en grote bolle ogen die onafgebroken met een verbaasde blik de wereld inkijken.

Op de audities voor de film kwam niemand af die geschikt was, waarna de regisseur scholen en universiteiten afstroopte op zoek naar die ene jongen met een aureool van 
onschuld en verbazing. Lazarro heeft in de film geen gouden krans om zijn hoofd gekregen, dat zou te pathetisch zijn geweest, maar zijn totale onschuld en goedheid laat schrijnend zien hoe lelijk het gedrag is van al degenen die misbruik van hem maken. Zuivere goedheid past niet meer bij onze tijd, daar wordt misbruik van gemaakt. En dat is een verlies voor ons allemaal, dát laat de film zien.

Lazzaro Felice
Regie: Alice Rohrwacher
Met Adriano Tardiolo, Luca Chikovani en Alba Rohrwacher

In Chassé CinemaFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief