Bob Entrop tijdens de première van zijn laatste film over de Sinti.
Bob Entrop tijdens de première van zijn laatste film over de Sinti. (Foto: Filmhuis Breda)

Filmcyclus over Sinti en Roma in Mondiaal Centrum

  Cultuur

BREDA - De Sinti en Roma zijn een volk zonder land, hebben hun eigen muziek en er zijn in totaal 400.000 Sinti en Roma vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. De nazi´s beschouwden hen als asociaal en crimineel en vonden hen geen Europees volk. In het Mondiaal Centrum Breda aan de Roland Holststraat 71 worden drie films vertoond over het leven van de Sinti en Roma.


Bij alle drie de films houdt de bekende Bredase cineast Bob Entrop een inleiding. Na afloop is hij beschikbaar voor commentaar en vragen over de film. Hij is al jaren gefascineerd door het leven van de Sinti en Roma en hun bijzondere gebruiken codes en taboes. Sentrop presenteerde afgelopen week zijn nieuwste film Oedoer Drom - We kwamen van ver bij Filmhuis Breda. Dit is een kleurrijke roadmovie over een groep Sinti uit Nederland.

Op woensdag 17 april om 19.30 uur wordt de eerste film 'Een volk zonder land' gedraaid van Bob Entrop. De film toont op een heel bijzondere manier het dagelijkse leven op enkele Sinti-kampen in Nederland, waarin de kleurrijke familie Schafer centraal staat.

Woensdag 1 mei om 19.30 uur wordt de tweede film getoond 'Een stukje blauw in de lucht'. Deze aangrijpende film vertelt het aangrijpende relaas van twaalf mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd en hierover voor het eerst spreken en daarmee een taboe doorbreken

De derde film 'Muzikanten voor het leven' wordt op woensdag 22 mei om 19.30 uur gedraaid. Deze film gaat over de intrigerende wereld van de Sinti en Roma muziek. Met drie karakteristieke en heel verschillende muzikanten gaan we op reis en ontdekken hoe muziek verweven is met hun dagelijkse leven.

De toegang is gratis bij de films. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Informatie op www.mondiaalcentrumbreda.nl FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief