Afbeelding
Foto: Youtube

Franks Filmtip: God Only Knows

Cultuur

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die in een van de Bredase bioscopen draait. Deze week: God Only Knows, te zien in Chassé Cinema.

"De broer- en zus-relatie bepaalt je leven, bepaalt wie je bent en wat je (niet) doet”, aldus de Amerikaanse onderzoeker Caspi. God Only Knows is een Nederlandse film over de verhouding tussen twee zussen en een broer en hoe ingewikkeld die relatie kan zijn.

De film speelt zich af tussen witte donderdag en eerste paasdag, de periode van het lijdensverhaal van Christus, het Bijbelse verhaal van vriendschap, opoffering, verraad en verrijzenis. En, tegenwoordig, de tijd van Bach’s Mattheüs Passion.

Depressies
Doris en  Hannah zijn zussen. Hun middelste broer Thomas heeft vrienden aan aids verloren en heeft last van depressies, waarvoor hij pillen moet slikken, maar dat weigert hij. Complottheorieën op internet versterken zijn neerslachtigheid.

Nadat Thomas in een vlaag van wanhoop in de gracht is gesprongen komt Doris, die werkt met vluchtelingen, in actie om Thomas te helpen. Ze vraagt daarbij de hulp van Hannah die druk is met haar werk als fotograaf, maar die stelt zich op het standpunt dat Thomas niet beter wordt door hun hulp en dat hij zichzèlf moet helpen.

Dat leidt tot spanningen tussen de zussen, die worden versterkt doordat Doris ook niet zeker weet of haar altijd durende bijstand wel zo'n goed idee is, vooral omdat Thomas zich daartegen verzet. En Hannah is er niet zo zeker van dat Thomas in staat is zichzelf te helpen, want dat roept hij wel, maar intussen weigert hij de medicatie. Bovendien kijken de zussen neer op elkaars werk. De kunstfotografie van Hannah heeft volgens Doris geen maatschappelijke betekenis en Hannah denkt dat Doris alleen maar vluchtelingen helpt om zich te bevrijden van haar schuldgevoel dat ze in Afrika heeft opgelopen.

Alledaags
Dit lijkt een alledaagse zussen/broer verhouding en dat is het ook. Het alledaagse wordt nog versterkt doordat het huis waarin Thomas woont is verkocht en leeg moet, terwijl Thomas maar niet tot daden komt, zodat de zussen zich genoodzaakt zien bij te springen. Maar juist door de herkenbare alledaagsheid raakt de film een snaar en blijft hangen.

Elsie de Brauw, Monic Hendrickx en Marcel Musters spelen de rollen van Doris, Hannah en Thomas alsof hun leven er vanaf hangt. Vriendschap, verraad, opoffering en wederopstanding spatten van het doek, door de regisseur Mijke de Jong knap geregisseerd in sobere, bijna schemerachtige beelden van veelal niet meer dan dialogen, met op de achtergrond muziek uit Bach’s Mattheüs passie. Gaandeweg blijkt waarom ze elkaar, ondanks alles, lief hebben en op elkaar vertrouwen. Niet op een zachte manier, maar wel op een mooie.

Regie: Mijke de Jong
Met Elsie de Brauw, Monic Hendrickx en Marcel Musters
In Chassé Cinema