Foto: Archief

Lintjesregen: twintig onderscheidingen in Breda

  Cultuur

BREDA - Twintig Bredanaars hebben vrijdagochtend een Koninklijke Onderscheiding ontvangen voor hun verdiensten. In Breda werden er drie personen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau benoemd. 


Ridder in de Orde van Oranje-Nassau 
Drie inwoners van Breda ontvingen de titel Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Deze titel is de 5e graad in de Orde van Oranje-Nassau en komt vaker voor dan de hogere graden. Voor haar vrijwillige inzet als pianolerares ontving Jetje Marijnissen-Van Wijk vrijdagochtend een Koninklijke Onderscheiding. Ook Theo Marcelis mag zich vanaf vandaag Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Hij is actief bij onder andere Parochie Petrus Donders Tilburg en Derde Wereld Rommelmarkt van het Mill Hill college Goirle. Ben van der Veer ontving ook deze Koninklijke Onderscheiding. Hij was jarenlang actief bij onder meer Brabantse Milieufederatie, Natuurmonumenten en Waterschap Brabantse Delta. 

Lid in de Orde van Oranje-Nassau 
Zeventien Bredanaars werden vrijdagochtend benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Op basis van vrijwillige verdiensten kunnen mensen in aanmerking komen voor deze titel.

Aldert van Meurs ontving een lintje voor onder andere zijn inzet als bestuurslid van TV Prinsenbeek. Con Eeckhout ontving een Koninklijke Onderscheiding voor zijn bezigheden bij onder andere Sport- en ontspanningsvereniging KPN en Harmonie Constantia Ulvenhout. Ook Jo Box ontving een lintje voor onder andere het voorzitterschap bij Rotary Breda West.

Ietje Cornelissen-Moonen ontving onder andere een lintje voor de werkzaamheden binnen Stichting Kruiswerk Teteringen. Vrijwillige tuinman Toon Koolen nam een lintje in ontvangst voor zijn jarenlange vrijwillige inzet in de tuinen en perken in Breda. Voorzitter Koninklijk Erkende Harmonie Concordia, Frans van Hoogenhuijze ontving een Koninklijke Onderscheiding voor zijn voorzitterschap. Ook bekleedde hij onder andere diverse functies binnen Hockeyclub BNMHC Zwart-Wit.

Auteur Hans Dekkers ontving een lintje voor onder andere zijn biografie Mama Lambert. Rinie Smits mocht een Koninklijke Onderscheiding in ontvangst nemen voor onder ander zijn inzet bij Buurtvereniging Sportpark II. Jeugdleider bij UVV'40, Ad van Rijen, kreeg ook een lintje. Hij zit zich al jaren in voor onder meer Vlooienmarkt Ulvenhout en de Oranjevereniging. Frans van den Heuvel was jarenlang actief als scout bij NAC en FC Den Bosch. Onder andere voor deze werkzaamheden mocht de Bredanaar een Koninklijke Onderscheiding in ontvangst nemen.

Ook Jan van Rijckevorsel werd beloond voor zijn inzet binnen meerdere organisaties. Zo is van Rijckevorsel onder andere actief als muziekdocent bij The Real Blue Band. Ria Dekkers-Nooren zet zich al jaren als vrijwilliger in voor o.a. Stichting Vrienden van Paters Peeters, Stichting Mukomeze en Vrijwillige Hulpdienst Ulvenhout-Bavel. Hiervoor kreeg zij een lintje.

Mariëlle Houben-Timmermans ontving een Koninklijke Onderscheiding voor haar inzet bij Zangvereniging Nootwaar en basisschool Jacinta. Sportfanaat Joop Vrins nam een lintje aan voor onder meer zijn inzet bij diverse sportevenementen in Breda; De Tien van ‘t Aogje en de Singelloop. Leider Hopman, Martin Verstegen bij Stichting Scouting Prinsenbeek kreeg een lintje voor onder andere zijn inzet bij Stichting Scouting Prinsenbeek. Met onder andere haar inzet voor Stichting Leergeld Breda en Stichting Thebe West-Brabant, werd Trees Pacilly benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Tenslotte werd ex-officier bij de Koninklijke Luchtmacht A. van de Rijt met zwaarden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

FOTOSERIES