Opening Stiltefestival 2015.
Opening Stiltefestival 2015. (Foto: Wijnand Nijs)

80 uitvoeringen tijdens BRIK Festival. En Lex Uiting verricht de opening

  Cultuur

BREDA - TV-presentator Lex Uiting, bekend van onder andere Kinderen voor Kinderen en Lex Lokaal verricht 5 juni de officiële opening van het Brabants Internationaal Kinderfestival (BRIK). Hij doet dat samen met wethouder voor Cultuur Marianne de Bie.


Na de officiële openingshandeling om 14.00 uur op het Kasteelplein wordt de spectaculaire voorstelling Block van Motionhouse & Nofit State Circus uit het Verenigd Koninkrijk gepresenteerd in de open lucht.

Het 5e Brabants Internationaal Kinderfestival is het enige festival in Europa dat zich uitsluitend richt op het presenteren van non-verbale voorstellingen voor een kinderpubliek. "Regent het, dan zit het publiek droog in het Chassé Theater of in het theater van de Stilte. Schijnt het zonnetje, dan is er ook buiten van alles te beleven, onder andere in het festivalhart in het Valkenberg, op de Grote Markt en het Kasteelplein", aldus de organisatie.

Het festival, dat duurt van 5 tot en met 11 juni, presenteert 25 producties, 80 uitvoeringen, 16 Nederlandse premières en jeugdgezelschappen uit 13 landen. Daarnaast is er een performance-installatie voor baby's,  komen er 3.250 leerlingen van 29 basisscholen uit twaalf plaatsen in Noord-Brabant. In stadspark Valkenberg is een festivalhart met gratis locatievoorstellingen, een speelcircuit en een mega ballenbak.

Het programma telt 16 Nederlandse premières. Initiatiefnemer van het festival, dansgezelschap de Stilte, presenteert op woensdag 5 juni de première de Ontspoking voor iedereen vanaf 4 jaar in samenwerking met Buma Boy Edgar-prijswinnaar Martin Fondse.  Op maandag 10 juni gaat Night Light van het Deense Teater Reflektion en de Schotse theatermaker Andy Manley in première in het Chassé Theater. Andy Manley is één van de beste jeugdtheatermakers in de wereld en maakt samen met kinderen in deze 3plusvoorstelling een magische reis door de nacht.

FOTOSERIES