Clubben tot zes uur. Nog tot het eind van het jaar volgens de pilotregels.
Clubben tot zes uur. Nog tot het eind van het jaar volgens de pilotregels.

Nog geen definitieve regeling voor stappen tot 06.00 uur

  Cultuur

BREDA - Breda heeft nog geen definitieve regeling getroffen om uitgaan tot 06.00 uur mogelijk te maken. Tot op heden functioneert het volgens de regels die zijn opgesteld voor de pilot 'Clubcultuur', die vorig jaar werd gehouden.


"Het is de bedoeling dat de clubcultuur wordt opgenomen in het nieuwe horecabeleid, zo is ons verteld", geeft initiatiefnemer Billy Zomerdijk van LocalMotion aan. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt die intentie. De pilot duurde van maart tot en met juni 2018. Sindsdien zijn er tien tot twaalf feesten geweest waarbij de laatste bezoeker om 06.00 uur het licht aan dan wel uit deed. "De pilot was een succes, ook volgens de gemeente", vertelt Zomerdijk. "Het blijkt dat bezoek rustiger de stad verlaat, waardoor er minder overlast was."

In een gesprek met de verantwoordelijk ambtenaar heeft LocalMotion uitgelegd wat betreft hen de voorwaarden zouden moeten zijn. "Er moet bijvoorbeeld een lichtplan zijn, en een entreeprijs, technische staf met een licht- en geluidsman, een gevarieerd artiestenprogramma en samenwerking met externe evenementenorganisatoren", legt Zomerdijk uit. Op die manier wordt er volgens LocalMotion voorkomen dat elke kroeg de deur tot zes uur openhoudt en er een wildgroei ontstaat aan nachtelijke uitgaansgelegenheden.

In de aanloop naar de nieuwe horecavisie gaat Zomerdijk in gesprek met Koninklijke Horeca Nederland. "Om ook van hen te horen hoe zij erover denken." Het opnemen van 'Clubcultuur' in de horecavisie is ook van belang omdat uit de pilot kwam dat het telkens opnieuw aanvragen van een vergunning, zoals nu nodig is, omslachtig bleek.

Volgens LocalMotion komt een het opnemen van Clubcultuur in de horecavisie het uitgaansleven ten goede. "De regelmaat van de sluitingstijden zal zorgen voor bezoekers van buitenaf. Het aanvragen van vergunningen en daardoor onregelmatige sluitingstijden belemmeren dat juist."

FOTOSERIES 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief