Breda Jazz Festival 2018
Breda Jazz Festival 2018 Foto: Stadsfotograaf Breda

Bezoekers Jazz Festival nadrukkelijker gevraagd om bijdrage

Door: Wijnand Nijs Cultuur

BREDA - Bezoekers aan het Breda Jazz Festival krijgen bij deze editie nadrukkelijker de vraag of ze iets willen bijdragen aan het vrij toegankelijke vierdaagse feest in de binnenstad.  

Dat geeft voorzitter Bart Wouters aan. Dit jaar kreeg het festival maar net de begroting rond. Het is voor veel mensen vanzelfsprekend dat het festival er is. "Maar dat is het niet. De organisatie kost echt veel tijd en geld."

"Iedereen vindt dat het nooit mag verdwijnen", merkt Wouters. Tot een massale financiële bijdragen van de bezoekers leidde dat de afgelopen jaren nog niet. Vandaar een andere aanpak, onder meer met de Piek voor de Muziek. "Nu willen we de hoofdingangen bemand hebben met piekers, die ook merchandise en informatie over het festival hebben. Zij kunnen bezoekers informeren én vragen gelijktijdig om een bijdrage."

Rekensom
Wouters maakt een rekensom. "Er komen voorzichtig geschat wel 150.000 mensen naar het festival. Als die allemaal 1 euro zouden bijdragen, dan zijn we volledig uit de financiële problemen. Dan kan het festival veilig georganiseerd worden, met ook een programma op niveau. Dat willen we bereiken."

Het festival heeft volgens de voorzitter eigenlijk minimaal 50.000 euro extra nodig per jaargang. "Dan kunnen we wat investeren. Nu sponsoren bands ons indirect door korting te geven op hun tarieven, alleen omdat ze het zo leuk vinden om in Breda te spelen. Die sponsoring gaan we nu ook directer van het publiek vragen. Als dat lukt in deze mate, dan zitten we op rozen."

De nieuwe aanpak draait vooral om bewustzijn. "Vandaar dat we ook niet meer spreken over een gratis festival, maar over een vrij toegankelijk festival. Eigenlijk niet meer dan normaal is dat je iets mee betaalt als je ervan genietl. Al is het de prijs van een biertje. Het is echt niet vanzelfsprekend dat het festival er is", herhaalt hij nogmaals. "Ik hoop dat mensen een steentje bij willen dragen. Dat is echt nodig."

Pijnpuntje is nog het vinden van collectanten. "We proberen samenwerkingen aan te gaan met gezelschappen, die dan een deeltje van de opbrengst krijgen. Dat deden we al, maar doen we ook nu. Ook studentenverenigingen hebben we benaderd, maar helaas hebben we daar nog niks op teruggehoord."

Noodzaak
De noodzaak voor extra financiële middelen komt ook voort uit de gestegen kosten van de organisatie. "Iedereen zet zijn tandje bij, wij zelf, door nieuwe sponsoren binnen te halen. Ook de gemeente helpt, door een nieuw veiligheidsplan te laten schrijven op haar kosten. Dat is heel fijn. Ook de gezamenlijke horecazaken en hotels hebben een flinke extra duit in het zakje gedaan."

Het festival blijft dus vrij toegankelijk. "Want dat staat garant voor de sfeer en gezelligheid die we kennen. Er komen geen hekken, geen kaartjes. Maar willen wel iets doen aan de bewustwording van bezoekers van het festival."