Breda Jazz Festival 2018
Breda Jazz Festival 2018 (Foto: Stadsfotograaf Breda)

De 49e editie van het Breda Jazz Festival: vijf nieuwe podia en 220 optredens

  Cultuur

BREDA - De 49e editie van het Breda Jazz Festival is in aantocht. Van donderdag 30 mei tot en met zondag 2 juni vinden er ruim 220 optredens plaats in de Bredase binnenstad. En met een nieuw podium in de Sint Janstraat en vier nieuwe podia langs de haven is er voor voorzitter Bart Wouters een droom uitgekomen. "Wij als organisatie wilden net als de gemeente al veel langer de verbinding met de haven maken. Met de Jazzboulevard, zoals we de podia langs het water noemen, is dat eindelijk gelukt." 


Voor de vaste bezoekers van het Breda Jazz Festival is de gloednieuwe Jazzboulevard de grootste verandering ten opzichte van vorig jaar. Voorzitter Bart Wouters is blij met de uitbreiding. "Het Jazz Festival trekt enorm veel bezoekers naar de stad. Het is niet overdreven om te verwachten dat het er dit jaar toch wel weer zo'n 170.000 zullen zijn. Die wil je natuurlijk verspreiden over de stad. Met de Jazzboulevard maken we daar een grote stap in."

De Jazzboulevard bestaat uit drie podia langs het water. De eerste is bij café de Huiskamer, bij de Hoge Brug. De tweede is een klein podium bij de Trapkes, die de Botanist heet. Dat podium is speciaal voor de looporkesten. En het derde podium van de Jazzboulevard is te vinden bij Hotel Nassau. En ook aan de overkant van het water, in de tuin van Café Lievense, verrijst een nieuw podium. "Met deze podia creëren we een complete extra ring. Dat is een heel fijne uitbreiding voor ons. Maar ook het terugkeren van het podium in de Sint Janstraat en het optreden in het dat we dit jaar hebben in het Stedelijk Museum zijn een grote aanwinst", aldus Wouters. In totaal zullen er op de ruim twintig podia die het Jazz Festival rijk is zo'n 220 optredens worden gegeven. 

Collecte

Wat ook nieuw is dit jaar, is de collecte die overal duidelijk aanwezig zal zijn. Dit jaar zullen meer als ooit tevoren de artiesten voor en na hun optredens benoemen dat donaties nodig zijn, en er zal acties worden rondgegaan met een collectebus. Dat is pure noodzaak, stelt Wouters. "Mensen zien het Breda Jazz Festival als een gegeven. Zoals er carnaval is, is er Breda Jazz. Maar de financiele uitdaging om om ons festival, dat natuurlijk grotendeels gratis is, te organiseren wordt steeds groter", legt de voorzitter uit. Eén van de oorzaken daarvan is het feit dat de veiligheidseisen rondom evenementen de afgelopen jaren strenger zijn geworden. "Dat soort praktische dingen die komen kijken bij een evenement als Breda Jazz maken de organisatie steeds duurder. Daarom vragen we dit jaar heel expliciet aan bezoekers om te doneren. Want als die 170.000 mensen allemaal een euro geven, ben je natuurlijk meteen een heel eind."

Artiesten

Wie benieuwd is naar het complete programma van het Jazz Festival kan sinds half mei terecht op de website van het evenement. Hoewel het niet Wouters, maar Ronald Kompier is die verantwoordelijk is voor de programmering, heeft de voorzitter geen moeite om zijn persoonlijke favorieten uit het programma uit te lichten."Je hebt het Nederlandse BRUUT!. Zij zijn enorm succesvol. Ook ben ik heel blij dat de Franse trompettist Patrick Atero komt, en kijk ik zelf enorm uit naar het optreden van Ben Paterson. Dat is een pianist uit New York die echt geweldig speelt en waarvan ik heel blij ben dat hij weer bij ons op het podium staat." Maar de ruim tachtig artiesten die al vast gelegd zijn en in het online programma te vinden zijn, vormen nog lang niet de volledige lijst, stelt Wouterse enthousiast. "Er zitten nog wel wat gaten in onze programmering, wat betekent dat er nog ruimte is voor ons om artiesten en optredens toe te voegen. Dus wie precies wil weten welke artiesten er allemaal komen, moet de website ook komende dagen goed in de gaten blijven houden!" 

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief