BRIK Festival: Voor iedereen een vette plaat bij de DJ Frietmachine | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Swingen met de Frietmachine.
Swingen met de Frietmachine. (Foto: Tom Arran)

BRIK Festival: Voor iedereen een vette plaat bij de DJ Frietmachine

  Cultuur

BREDA - Nog een weekje en dan staat Breda in het teken van het BRIK Festival, het Brabants Internationaal Kinderfestival. Van 5 tot en met 11 juni, presenteert het festival 25 producties, 80 uitvoeringen, 16 Nederlandse premières en jeugdgezelschappen uit 13 landen. Een van de voorstellingen is de DJ Frietmachine. Wat? Selina Houwing over deze wonderlijke installatie voor jong en oud.


Hoe maak je van een aardappel een vette show? DJ De Frietmachine weet dat als geen ander. Selina Houwing en Martijn Jansen staan met deze interactieve theatershow op het BRIK Festival.

"Wij zijn de meest swingende aardappel-installatie die er bestaat", vertelt de enthousiaste Selina. "Onze machine laat je dansen op een aardappel."

Dat vraagt enige toelichting. Hoe werkt de DJ Frietmachine? De bezoekers aan deze theatervoorstelling beginnen met het uitzoeken van de juiste aardappel. "Die gaan we onderzoeken. We bekijken onder meer aan de aardappel of je wel geaard bent", legt Selina uit.

Vervolgens legt de deelnemer een heel parkoers af. "Waarbij de aardappels geschild wordt en wordt droog geföhnd. Als de frietjes klaar zijn, zakken ze in de olie. Tegelijkertijd gaat de naald van de pick-up op de plaat die de dj voor je heeft uitgezocht."

De tijd die de plaat draait - en de B-kant ervan - is precies lang genoeg voor het voorbakken en bakken van de friet. "En in die tijd gaan we lekker dansen." Kinderen gaan al snel helemaal op in de beleving van de Frietmachine. "Je doet het ook echt samen, ouder en kind. Na de Frietmachine kijk je nooit meer hetzelfde naar een aardappel. Kinderen zijn altijd heel verrast en gefascineerd door hoe het werkt. Vooral omdat alles met de hand gebeurt, zoals de schilmachine."

DJ Frietmachine staat woensdag 5 en donderdag 6 juni op het Kasteelplein, bij het festivalhart, waar ook diverse graties locatievoorstellingen zijn.

Zelf het BRIK Festival meemaken?
BredaVandaag geeft samen met het BRIK Festival 5x2 kaarten weg voor de voorstelling Suites Curieuses op vrijdag 7 juni om 19.00 uur in het Chassé Theater.
Kans maken? Stuur voor 1 juni een mail naar management@brikfestival.nl De winnaars krijgen bericht.
 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief