Drukte in de binnenstad met het Jazz Festival.
Drukte in de binnenstad met het Jazz Festival. (Foto: Hans Kloppert)

Bezoekers Jazzfestival ‘gul’ bij collecte

  Cultuur

BREDA - De bezoekers van het Breda hebben ‘gul gedoneerd’ aan de  mensen van ‘piek voor de muziek’. Dat laat de organisatie weten na afloop van een zonnig 49e editie. “Morgen (vandaag, red.) wordt alles afgestort en weten we pas wat het werkelijke bedrag is” , laat de woordvoerder van het festival weten.


“Maar ‘uit het veld’ krijg ik meerdere signalen dat er zowel contant als digitaal er meer is gedoneerd”, stelt hij. De organisatie maakte in de aanloop naar het festival duidelijk dat een bijdrage van het publiek nodig is.

"Er komen voorzichtig geschat wel 150.000 mensen naar het festival”, becijferde voorzitter Bart Wouters conservatief op voorhand. “Als die allemaal 1 euro zouden bijdragen, dan zijn we volledig uit de financiële problemen. Dan kan het festival veilig georganiseerd worden, met ook een programma op niveau. Dat willen we bereiken."

Bezoekers
Het festival werd dagelijks naar schatting bezocht door tienduizenden bezoekers die voor muziek, gezelligheid en een drankje naar de binnenstad kwamen van Hemelvaartsdag tot en met zondag. Exacte bezoekersaantallen zijn er niet.  Politie en gemeente tellen geen aantallen bezoekers. Ooit deden studenten van NHTV een telling. Dat kwam destijds uit op 250.000 bezoekers in vier dagen Jazz.

Van 30 mei tot en met 2 juni konden de bezoekers van het Breda Jazz Festival genieten van meer dan 200 concerten verdeeld over 21 podia in de binnenstad. Muzikanten uit binnen- en buitenland, maar ook uit de regio, vermaakten jong en oud met blues, classic jazz, soul, swing, jump & jive, latin en streetparades.

Nieuwe podia
Nieuw deze editie was de jazzboulevard, waarmee het havengebied voor het eerst bij het festivalterrein werd betrokken. Dit leverde maar liefst 4 nieuwe podia op. Voor velen was het heerlijk toeven langs het water bij de podia De Huiskamer, De Botanist, Hotel Nassau en in de tuin van café Lievense. Daarnaast was ook het podium in de St. jansstraat nieuw en trok veel publiek.

Kobe Jazz Street Award
Op de laatste festivaldag werd de Kobe Jazz Street Award uitgereikt aan de veelbelovende jazzmuzikant Baptiste Techer. Naast de award is hij uitgenodigd om tijdens het komende Kobe Jazz Street Festival in Japan op te treden.

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief