Opening van het Brabants Internationaal Kinderfestival op woensdag 5 juni 2019.
Opening van het Brabants Internationaal Kinderfestival op woensdag 5 juni 2019. (Foto: Wijnand Nijs)
foto's + video

Kinderfestival BRIK spectaculair geopend op het Kasteelplein

  Cultuur

BREDA - Het zevendaagse kinderfestival BRIK is vandaag van start gegaan. Een groot publiek van kinderen, ouders, opa's en oma's keken hun ogen uit bij het openingsoptreden van circus- en danscollectief Motion House op het Kasteelplein. De eer was aan presentator Lex Uiting, wethouder Marianne de Bie en Kindercultuurnachtburgemeester Lisa Gaal om met een druk op de grote rode knop het festival officieel te openen. 


Het was een indrukwekkend optreden dat het kinderfestival BRIK (Brabants Internationaal Kinderfestival) officieel opende. Dansers en danseressen vlogen door de lucht, gooiden met grote blokken en balanceerden op elkaars schouders. De aandacht van de jonge bezoekers vasthouden, bleek dan ook geen enkel probleem voor het collectief Motion House. Helaas zorgde een knieblessure bij één van de danseressen na zo'n twintig minuten voor een abrupt einde aan de voorstelling BLOCK.

De komende zeven dagen vinden er zo'n tachtig optredens plaats tijdens het kinderfestival, dat lange tijd georganiseerd werd onder de naam Stiltefestival. De voorstellingen worden opgevoerd door groepen en collectieven uit dertien verschillende landen. Alle shows en voorstellingen zijn non-verbaal. Op die manier zijn de fantasierijke dans- en theatervoorstellingen van over de hele wereld voor alle baby's, peuters, kleuters en kinderen begrijpelijk.

Wethouder Marianne de Bie is enorm blij met het festival. Allereerst omdat het voor alle Bredanaars toegankelijk is. "Natuurlijk moet je voor sommige voorstellingen kaarten kopen, maar lang niet voor allemaal. Naast de optredens in het Chassétheater en in het Stiltetheater, vinden er ook voorstellingen plaats in de buitenlucht zoals hier op het Kasteelplein. Iedereen kan er naartoe, en je ziet dat bijvoorbeeld ook veel scholen daar gebruik van maken." En ook de internationale insteek van het festival past volgens de wethouder goed bij de ambities Breda. 

FOTOSERIES