Riddertoernooi nassaudag 2018
Riddertoernooi nassaudag 2018 Foto: Bregje Kop

Waan je in de Middeleeuwen tijdens Nassaudag 2019

Door: Bregje Kop Cultuur

BREDA - Het is weer bijna zover. Op 10 juni kunnen alle geschiedenisliefhebbers hun hart ophalen. Op deze dag staat een groot deel van de stad namelijk in het teken van Nassaudag 2019.

Tijdens de Nassaudag wordt gevierd dat de Nassaus tussen 1403 en 1568 op het Kasteel van Breda woonden. Door hun aanwezigheid veranderde Breda van een gewone stad in een hofstad. De Nassaus die de stad Breda groot maakten en allure gaven, deden dat in de Late Middeleeuwen.

René de Chalon
Dit jaar staat de Nassaudag in het teken van het leven en dood van René de Chalon, eerste Prins van Oranje Nassau. Hij leefde van 1519 tot 1544. De enige, echte stamvader van het Huis van Oranje, die de Oranjes voorzag van hun lijfspreuk 'Je maintiendrai'. Vijfhonderd jaar geleden geboren op het Kasteel van Breda, erfde deze zoon van Hendrik III van Nassau en diens tweede vrouw Claudia van Chalon op jonge leeftijd het strategisch landgoed 'Orange'. Daarmee werd René de Chalon de eerste Nassau die tevens prins van Oranje was. René de Chalon sneuvelde al op 25-jarige leeftijd op het slagveld. Vlak voor zijn dood liet hij echter zijn testament opmaken, waarin hij zijn jonge neef Willem alles naliet. Zonder René de Chalon zou Willem I gewoon graaf van Nassau-Dillenburg gebleven. Het is dus maar goed dat Willem dat prinsdom van Oranje van zijn neef René heeft geërfd, anders zou onze nationale kleur er misschien wel een stuk minder vrolijk hebben uitgezien!

Nassaudag wordt 10 juni om 11.00 uur feestelijk geopend op het bordes van het Stadhuis aan de Grote Markt. Het Klokkenluiders Gilde Breda luidt de Nassaudag dan in met de Breda Nassauklok. Tientallen historische figuren verzamelen zich in de Grote Kerk en vertrekken in een lange stoet richting het Kasteel van Breda voor een groots riddertoernooi. De Nassaudag is gratis toegankelijk.