De zaterdagavond kon gelukkig wel doorgaan.
De zaterdagavond kon gelukkig wel doorgaan. (Foto: Henk Ketelaar)

Spanjaardsgat festival veelzijdig in muziekstijlen en genres

  cultuur

BREDA – In de Pinksterweek houdt het Spanjaardsgat festival elk jaar gedurende twaalf dagen gratis openluchtconcerten. Het drijvend podium bij het Spanjaardsgat is tot en met komende zondag hèt podium waar musici van topniveau en ervaren amateurs elkaar in een bijzondere concertprogrammering ontmoeten.


Door Henk Ketelaar

In deze 16e editie was het zaterdagavond de beurt aan het orkest van de Koninklijke Marechaussee om het publiek te boeien. Dirigent Peter Kleine Schaars deed in dat verband een extra duit in het zakje door de toeschouwers met armgebaar en handgeklap bij de uitvoering te betrekken. Dat lukte hem aardig. Even zag het ernaar uit dat het optreden vanwege de harde wind en zware regenbuien niet zou doorgaan. Gelukkig voor het orkest en de festivalliefhebbers regende het niet meer, was de wind minder krachtig en scheen er zowaar een waterig avondzonnetje die avond.  

Paviljoen
Hoewel het weer nog fris was te noemen, trok het orkest van de Koninklijke Marechaussee genoeg publiek om er een gezellige uitgaansavond van te maken. Jammer dat het grootste deel van de toeschouwers bij het overdekte paviljoen bleef staan, alsof het elk moment kon gaan regenen. Een oproep van de dirigent om toch vooral bij de bühne plaats te komen nemen vond maar weinig weerklank. Maar ook vanuit deze achterhoede werd het orkest tijdens haar optreden genoeg gestimuleerd.

Legends
Het festival staat dit jaar in het teken van vroegere muzikale helden als; Bruce Springsteen David Bowie en Freddie Mercury maar ook van klassieke legendes als de componisten Bach en Berlioz. De vele arrangementen op hun muziek zorgen ervoor dat er op het festival een hoop is te ontdekken, zowel voor onervaren jonge en oude luisteraars als doorgewinterde muziekliefhebbers. In dat verband verraste het orkest van de Koninklijke Marechaussee het publiek met een spetterend optreden.

Solo-optredens
De gespeelde muziekarrangementen van Phil Collins en Freddie Mercury vielen aan het applaus te horen in goede aarde. De fanfarebezetting van het orkest leende er zich uitstekend voor. Tot in verre omtrek van het Spanjaardsgat moet deze uitvoering te horen zijn geweest. Verrassend was de zangkunst van Marechaussee Mike v.d. Goes, die zijn stem even goed beheerst als zijn saxofoon. Ook de solo-optredens van een viertal trompettisten viel bij de toeschouwers goed in de smaak.

Gedurende de avond werd het kouder en kroop men dieper in de kraag. De muziek echter bleef boeien. Dirigent Peter Kleine Schaars leverde met zijn muzikale marechaussees aangevuld met enkele beroepsmusici die avond muziek op maat.

5 t/m 16 juni
Het Spanjaardsgat festival is een jaarlijks terugkerend muzikaal feest, dat dit jaar van 5 tot en met 16 juni plaatsvindt. Het spektakel is gratis. Tot en men zondag 16 juni is er nog van alles op muzikaal gebied te beleven. Donderdagavond om 21.00 uur is er bijvoorbeeld The Ultimate Legends Prince en Bruce Springsteen door het Breda's Festival Orkest. Voor meer info: https://hetspanjaardsgat.nl/

FOTOSERIES