Muurschildering door Otecki, niet het ontwerp dat op de Teruggave komt.
Muurschildering door Otecki, niet het ontwerp dat op de Teruggave komt.

De Teruggave krijgt allerhoogste Blind Wall van Breda (update)

  Cultuur

BREDA - Blind Walls Gallery in Breda gaat uitbreiden met drie nieuwe muurschilderingen ter ere van 75 jaar vrijheid. De kunstwerken zijn gebaseerd op drie verhaallijnen die tijdens 'Brabant Remembers' centraal staan.  


Op de zijgevel van De Teruggave (voormalig belastingkantoor) aan de Gasthuisvelden zal vanaf september een groot kunstwerk komen van de Poolse kunstenaar Otecki. De schildering is geïnspireerd op de bevrijding van Breda door de eerste Poolse Pantserdivisie op 29 oktober 1944 en diens bevelhebber generaal Maczek. Na voltooiing zal dit de allerhoogste schildering zijn in de collectie van de Blind Walls Gallery. Het werk van Otecki wordt tijdens de opening van Open Monumentendagen op zaterdag 14 september onthuld. Ook wordt er dan een unieke dansvoorstelling opgevoerd worden door DansNest.

Het ontwerp van de schildering blijft geheim tot de onthulling. Wel deelt Blind Walls Gallery een foto uit het Stadsarchief Breda die als inspiratie diende voor de schildering. Op deze foto is te zien hoe twee buurmeisjes, Ria Vermeulen en Ineke van Wijck, boodschappen schrijven op de binnenrollende tanks van de Polen. Ria Vermeulen-Welten, nu 92 jaar, zal bij de opening aanwezig zijn.

De Nederlandse ontwerper Nazif Lopulissa, ook wel bekend als Nasbami, maakt een muurschildering geïnspireerd door het romantische en droevige verhaal van Frans en Miep, twee Bredanaren die in toenmalig Nederlands-Indië smoorverliefd op elkaar worden. Hun relatie was echter van korte duur: Frans kwam om tijdens een nachtelijk vliegoefening en Miep kwam met haar jonge kinderen in een Jappenkamp terecht. Miep overleefde de oorlog en keerde later met haar kinderen terug naar Breda. Deze schildering wordt gemaakt op de gevel van Arjati, het Indisch Museum Breda, aan de Joseph Poelaertstraat.

Op zoek
De organisatie is nog op zoek naar een muur (van minstens 5 bij 10 meter) om het beroemde verhaal van De Vlucht te realiseren. Eigenaar van zo'n muur kunnen zich melden bij Blind Walls Gallery Breda. 

FOTOSERIES 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief