Foto: Screenshot Trailer

Franks Filmtip: Nous finirons ensemble

  Cultuur

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die in een van de Bredase bioscopen draait. Deze week: Nous finirons ensemble. Te zien in Chassé Cinema. 


Francois Cluzet is sinds het Franse filmsucces Intouchable (negentien miljoen bezoekers in Frankrijk, 1,2 miljoen in Nederland) de ongekroonde koning van de Franse film. Daarvóór was hij al de hoofdrolspeler in Les petits mouchoirs (Een leugentje om bestwil), een kaskraker in Frankrijk met vijf miljoen bezoekers. Nous finirons ensemble (We zullen samen eindigen) is daarop het vervolg.

Een vakantiehuis in Cap Ferret
Een groep vrienden, veertigers en vijftigers, komt bijelkaar om de zestigste verjaardag van de Max (Francois Cluzet) te vieren in zijn vakantiehuis aan zee. Bedoeld als In de film zitten alle ingrediënten die een Franse ensemble film tot een feelgood movie maaktverrassing, maar Max zit financieel klem en heeft geen zin in een feestje met zijn vrienden, die hij allang niet meer heeft gezien. Bovendien is er nogal wat oud zeer. Uit schaamte voor zijn financiële debacle is hij naar zijn vakantiehuis gevlucht, dat hij moet verkopen. De vrienden en vriendinnen – sommigen hebben hun kinderen bij zich - worden weggestuurd, mogen uiteindelijk toch blijven, en wat volgt zijn ruzies, geflirt, haat en nijd, drankzucht, bittere gesprekken maar ook minnepraat, er wordt gedanst en gevochten, er is depressie en euforie, kortom: in de film zitten alle ingrediënten die een Franse ensemble film tot een feelgood movie maakt.

De recensies in Nederland waren niet mals. Trouw: "De Franse filmindustrie zou een film als deze iets minder vanzelfsprekend van de lopende band moeten laten rollen." De Volkskrant: "Nous finirons ensemble zegt – net als de vriendengroep in de film - te weinig wezenlijks." NRC: "Verlangens van de bourgeoisie. Heel diep graaft het niet".

Wat is er aan de hand?
Is het verhaal te dun of zijn de dialogen te makkelijk? Wordt er slecht geacteerd, is de beeldkwaliteit beneden de maat of past de muziek niet? Ik was benieuwd toen ik mij nestelde in een stoel van Chassé Cinema. Ik trof een volle zaal, evenveel mannen als vrouwen. Klaarblijkelijk is de aanwezigheid van Francois Cluzet op de filmrol al voldoende om de zaal te vullen. Twee uur en een kwartier later is mijn conclusie dat de bezoekers het totaal oneens zijn met de professionele filmkijkers bij de kranten. Bulderend van de lach rolde het publiek van de ene naar de andere scene. Er werd zelfs gejoeld en gefloten, toch zeldzaam in de bioscoopzaal. Niet dat het publiek een ongeëvenaard kunstwerk heeft gezien, maar genoten heeft het zeker.

Puur vermaak
De sterrencast maakt er een vertoning van naar de beste Franse tradities op het gebied van de ensemblefilms, dus veel drank, foute grappen, lachen op de verkeerde momenten en omhelzingen als het moet. Inderdaad geen artistiek hoogtepunt, geen erg origineel scenario, geen dialogen die blijven hangen, er wordt wat afgezwamd, en er zijn geen verrassende wendingen of shots waarvan je de rillingen over de rug lopen. Maar er wordt wel geloofwaardig geacteerd – dat kan ook haast niet anders met deze sterrencast. En wat ook helpt is dat sommige acteurs ook in het echte leven met elkaar bevriend zijn. Het is puur vermaak, maar dan van de vrolijkste soort, voor als je eens een keer geen sores aan je kop wil hebben, maar lekker wilt lachen en je virtueel wilt koesteren in het gezelschap van oude vrienden. Alles gekaderd in goudgeel licht en heldere kusten. Ditmaal zonder Franse chansons, maar met louter Engelstalige hits. Misschien erg gemakzuchtig allemaal, maar je hebt wel een lollige avond.

Nous finirons ensemble
Regie: Guillaume Canet
Met Francois Cluzet, Marion Cotillard, Gilles Lelouche e.v.a.

In Chassé Cinema

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief