Bier en Ballen XL 2017
Bier en Ballen XL 2017 (Foto: Wijnand Nijs)

Bier & Ballen XL: Van Jan en Youri Mulder tot Frank Lammers

  Cultuur

BREDA - Het karakter van de succesvolle avond over voetbal Bier & Ballen is sinds kort ook gevat in een eigen logo op een eigen voetbalshirt. Voor de tweede keer in het bestaan gaan initiatiefnemers Chris van Nijnatten en Sjoerd Mossou buitenspelen met het evenement. 29 juni is de tweede editie van Bier & Ballen XL, weer bij de Watertoren aan het Wilhelminapark.


Zo'n 900 bezoekers verkneukelen zich al een aantal weken op een verlengde editie van het evenement dat zo'n drie keer per jaar in Café de Bommel wordt gehouden. "Het was sneller uitverkocht dan Rock Werchter", vertelt Mossou met enige verbazing.

Formule
De formule van Bier en Ballen is simpel. Er is bier en het gaat over ballen. Voetballen welteverstaan. Meer dan veertig gasten uit de voetbal- en mediawereld waren de afgelopen jaren te gast. Ze werden geïnterviewd - Ronald de Boer, Ruud Gullit, Guus Hiddink - of vertelden smakelijke verhalen - Sierd de Vos, om maar eens wat namen te noemen.

Om de aandacht vast te houden én ter vermaak is er muziek. Vaak voetbalgerelateerd. Zoals oud-voetballer Björn van der Doelen, die ook nu weer zijn verbrabantste Americana brengt. Of zoals hij zelf zegt: 'Geen poëtisch gelul maar ware woorden'. Muziek is er ook van Meindert Talma, die droogkloterig over voetbal zingt. Zoals - waarschijnlijk - zijn recent uitgebrachte nummer 'Stijn Vreven': 'Nederlands meest geliefde Vlaamse voetbalindiaan'.

Voetbalplaatjes
De opzet van deze Xl-versie is net wat anders dan die van twee jaar geleden. "Het omlijstende programma is wat anders. Er is een dj, die oude voetbalplaatjes gaat draaien. En we hebben een tentoonstelling van klassieke voetbalshirts, heel bijzonder. En op het buitenpodium staat tijdens de eetpauze een band."

In de opbouw is ook rekening gehouden met het bierelement. "In het begin is het wat meer luisteren dan aan het eind, waar Frank Lammers zingend voor de afsluiting zorgt." Het is de les van de vorige editie, waar Freek de Jonge het lastig had en voortijdig het podium verliet. "We zoeken naar verversing in namen, maar ook in de opzet van het programma. De vorige buiteneditie was vier B&B's achter elkaar. Nu zijn het meer blokken van optredens."

Zijpaden
Is het lastig om de juiste verhouding te behouden tussen voetbal en vermaak? Dat valt mee, geeft Mossou aan. "Sommige dingen zitten dicht op voetbal, zoals Willem van Hanegem, Katinka Polderman heeft dan wat minder voetbal. Het wordt een gevarieerde dag, waarop we vooral ook zijpaden bewandelen."

De line-up spreekt wat dat betreft boekdelen: Naast de al genoemde voetballers en muzikanten komen Eus Roovers, Jan & Youri Mulder, Hélène Hendriks, Marcel van Roosmalen, Kees Jansma en Joop Buyt. "Een Haags fenomeen", lacht Mossou, "hij heeft een eigen programma bij TV-west en is in twitter-kringen een bekendheid. Hij brengt wat anders dan de mensen al kennen."  

Goede doel
Net als bij eerdere edities gaat de opbrengst van het evenement grotendeels naar het goede doel. Dit jaar wederom de Voedselbank. De meeste gasten komen daarom voor niks. "Mensen die voor het eerst bij ons te gast zijn, komen in de regel altijd voor het goede doel - en daar zijn we ze enorm dankbaar voor. Nodigen we artiesten of sprekers daarna vaker uit, dan bieden we altijd een vergoeding aan. Dat vinden we wel zo netjes."

Kaarten
Wie nog geen kaarten heeft, moet de Facebook-pagina in de gaten houden. "Er komen misschien nog paar online, als er kaarten voor genodigden terug komen."

Bier en Ballen XL
zaterdag 29 juni bij de Watertoren aan het Wilhelminapark.
Van 13.00 tot 23.00 uur.

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief