De nieuwste blind wall
De nieuwste blind wall (Foto: Hanneke Marcelis)

Gigantische aardappelplant siert gebouw aan Vincent van Goghstraat

  Cultuur

BREDA - Breda is weer een 'blind wall' rijker. Kunstenaar Amok Island heeft een muur aan de Vincent van Goghstraat omgetoverd tot een gigantische schildering van een aardappelplant. Dennis Elbers, oprichter van de Blind Walls Gallery, noemt het 'een droom die uitkomt'.


"Een schildering van Amok Island stond al lange tijd op ons verlanglijstje en is nu dus eindelijk onderdeel van Blind Walls Gallery", vertelt Elbers. Kunstenaar Amok Island, geboren in Nederland maar woonachtig in West Australië, baseert zijn schilderingen op lokale flora en fauna. Zijn ontwerpen zijn geïnspireerd op wetenschappelijke illustraties, in dit geval op die van een aardappelplant. Amok heeft zelfs de wetenschappelijke naam van de aardappelplant (solanum tuberosum) verwerkt in de schildering. 


Het idee voor een aardappelplant komt voort uit de nabij gelegen Gasthuisvelden, en de naam van de straat waar de schildering is aangebracht, de Vincent van Goghstraat. De Gasthuisvelden zijn vernoemd naar het ooit nabij gelegen Katholieke Gasthuis aan de Haagdijk, waar 'behoeftige zieken' en 'oude van dagen' werden verzorgd. De omliggende velden werden gebruikt als moestuin en akkers waar ook aardappelplanten groeiden.  En ook de link met de Vincent van Goghstraat was snel gevonden, één van de beroemdste werken van de Brabantse kunstenaar is natuurlijk De Aardappeleters.

De schildering ligt om de hoek van een andere blind wall, namelijk het stilleven van Colectivo Licuado welke vorig jaar zomer is geschilderd.

Het stilleven:


FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief