Korenmolen de Hoop van Bavel
Korenmolen de Hoop van Bavel (Foto: Koren op de Molen)

Restauratie molen De Hoop in Bavel kan beginnen dankzij subsidie Molenfonds

  cultuur

BAVEL - De wieken van molen De Hoop in Bavel kunnen dan eindelijk gerestaureerd worden. Door een bijdrage van 52.500 euro van Het Molenfonds én alle crowdfundacties is er genoeg geld bij elkaar gezameld om het wiekenhuis te vervangen. 


De Korenmolen is gebouwd in 1865 en is al eerder een keer gerestaureerd. De roest heeft de roeden aangetast. Daarom worden er tijdens de restauratie twee nieuwe gelaste roeden gestoken. Daarnaast kan het hekwerk van zogenaamde 'Van Brussel stroomlijnneuzen' worden voorzien. Dit systeem vergroot de trekkracht van de wieken. 

Een prijsafspraak met een molenbouwer lag al klaar. Doordat de gemeente eerder deze week de omgevingsvergunning voor de restauratie heeft verleend, kan het herstel nu echt van start gaan.

Activiteiten

2018 stond voor Stichting Molen Bavel in het teken van grote en kleine activiteiten in het teken van de restauratie. Op 25 maart werd het startschot hiervoor gegeven door burgemeester Paul Depla. Sindsdien is er bijvoorbeeld het Wiekenbal, Bavel fiets om, Gouwe Ouwe, Koren op de Molen, Eenakterfestival en nog meer veel georganiseerd. In maart kwam het bericht dat de stichting 45.000 euro had ingezameld, dat door de gemeente Breda werd aangevuld tot 50.000 euro. De resterende 50.000 euro die nodig zijn voor de restauratie moesten komen uit subsidies. En het Molenfonds bracht dus uitkomst. Het fonds besloot een ruime subsidie beschikbaar te stellen voor de renovatie van de molen van Bavel vanweg ede grote inzet en betrokkenheid van het dorp en de gehele regio bij de 'reddingsactie' voor de molen. 

Vrijdag 10 mei 2019 werd Korenmolen De Hoop al officieel overgedragen aan een nieuwe eigenaar. Meer dan 100 jaar was de molen in eigendom van de familie van Riel. De verkoop was noodzakelijk om het Bavelse Rijksmonument te kunnen bewaren. Het is niet alleen draaiende molen, maar het heeft ook een restaurant en feestzalen. De molen zal draaiende gehouden gaan worden door Mark Heutink.