Catherina Iosifidis
Catherina Iosifidis (Foto: Bas Wilders)

Oud-studente wint prestigieuze St. Joostpenning

  Cultuur

BREDA - De St. Joostpenning is vrijdagmiddag uitgereikt aan Catherina Iosofidis, afgestudeerd bij de studie Film aan AKV|St.Joost in Breda. Zij wint hiermee een geldbedrag van €2500. Daarnaast mochten Evelien van der Peijl en Evi Hogervorst, afgestudeerd bij de studie Illustratie|Animatie, de atelierprijs in ontvangst nemen. Het duo mag hiermee een jaar lang gebruik maken van een gastatelier bij Electron om hun startende beroepspraktijk verder invulling te geven. 


Wethouder van Cultuur, Marianne de Bie, reikte de prijzen vrijdagmiddag uit. Naast de geldprijs ontvangt Catharina een exemplaar van de bronzen St. Joostpenning, met daarop de naam en het jaartal. De oud St. Joost studente is gekozen uit een totaal van acht genomineerden die zijn geselecteerd door externe deskundigen tijdens het eindexamen. "Catharina laat de kijker in een verstilde omgeving dicht bij het onderwerp komen en geeft de kijker toegang tot een draaikolk van onzekerheid en jaloezie", aldus de jury. "De maker kent deze gevoelens zelf. Mede daarom is het een heel knap en volwassen werk. Het komt tot leven in een bijzondere vorm en omgeving. Het is een cadeautje dat je als kijker zo dicht op de huid mag zitten van de hoofdpersoon."

De jury bestond dit jaar uit voorzitter Femke den Boer, directeur van de kunstacademie AKV|St.Joost, en twee gerenommeerde deskundigen op het gebied van beeldende kunst en vormgeving: Dingeman Kuilman, directeur Stedelijk Museum Breda, en Petra Janssen, ontwerper en founding director van Studio Boot en Social label in 's-Hertogenbosch.

Naast de St. Joostpenning heeft de gemeente Breda dit jaar ook weer een prijs voor de meest ondernemende student(en) van AKV|St.Joost Breda beschikbaar gesteld. Tijdens een pitch in het stadskantoor hebben diverse studenten hun toekomstplannen toegelicht. De selectiecommissie, bestaande uit Saskia Mollema (beleidsadviseur Cultuur Breda), Ageeth Boermans (Clib), Lisette Spee (Electron), Juul Lith en Iris Hagel (oud-winnaars), Dieuwertje Komen en Fred van Hoek (AKV|St.Joost), kozen uiteindelijk voor het duo Evelien en Evi, beiden afgestudeerd bij de studie Illustratie|Animatie. Het ontwerpersduo mag een jaar lang gebruik maken van een gastatelier met faciliteiten bij Electron. De beginnend ontwerpers hebben een duidelijke ambitie om hun ondernemingen een vliegende start te geven. Daarbij zien ze Electron als vertrekpunt om te zichzelf te ontwikkelen binnen het creatieve werkveld van Breda. Beiden zijn druk bezig met het vergroten van hun netwerk, bijvoorbeeld tijdens initiatieven zoals de Stekmarkt of bij exposities van Pier 15 en Electron. Vanuit die contacten kunnen ze initiatief nemen om bijvoorbeeld exposities te organiseren en cureren.

Mura Kuijpers

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief