De buurtschap de Rith heeft al plaatsnaambordjes.
De buurtschap de Rith heeft al plaatsnaambordjes. Foto: Sjors van der Giessen

In vergetelheid geraakte Bredase buurtschappen moeten verdiende erkenning krijgen

cultuur

BREDA - Diunt, Tervoort, Strikberg en Klein Overveld. Deze plaatsen zullen veel Bredanaren niks zeggen. Toch liggen deze allemaal in de gemeente Breda. Sjors van der Giessen hoopt met de actie 'Buurtschap op de kaart' erkenning te krijgen voor deze plaatsen.

Buurtschappen zijn kleine woonplaatsen, meestal zonder eigen kern en postcode. In de gemeente Breda liggen er in elk geval zestien, los van buurtschappen die inmiddels tot wijken zijn geworden, zoals Heusdenhout. 

Rijke geschiedenis
"Veel van deze plaatsen hebben een rijke geschiedenis", legt Van der Giessen uit. "De buurtschappen zijn minstens zo oud als de stad Breda zelf. Het zijn entiteiten op zich. Veel mensen die in deze delen van Breda wonen hebben geen besef van de unieke onderdelen." De activist neemt buurtschap Strikberg, ook wel De Haspel, als voorbeeld. "De Spinolaschans ligt hier. Deze schans heeft in de Tachtigjarige Oorlog een belangrijke rol in de verdedigingslinie van Nederland gespeeld, maar heel bekend is het nu niet meer."

Buurtschappen als De Rith, Lies en Vuchtschoot zijn wel bekend in Breda en omstreken. "Dat is mede te danken aan de actieve Wijkraad Buitengebied Zuid-West, die jaren geleden onder meer heeft gezorgd voor eigen plaatsnaambordjes."

Dat is dan ook het doel van Sjors. "Naambordjes zullen meer naamsbekendheid geven aan ieder buurtschap. Daarnaast zou de gemeente informatieborden kunnen plaatsen. Zo kan de verscheidenheid en cultuurhistorie van de gehele gemeente Breda verstevigd worden." Ook denkt hij aan het toeristisch aspect. "Er kan dan ook een mooie historische fietstocht langs alle buurtschappen opgezet worden."

Gemeente
De interesse van de Bredanaar is geen opvlieging. "Ik ben er al heel lang in geïnteresseerd. Tijdens een van mijn vele fietstochten in Nederland zag ik dat op veel andere plekken die erkenning er wel is." Dus stapte Van der Giessen naar de gemeente. "Ik werd doorgestuurd naar de commissie straatnamen. Zij gaven aan dat ik zelf iets moest opzetten, dus bedacht ik de actie 'Buurtschap op de kaart. Ik hoop dat ik andere belangstellende aanspreek, zodat we uiteindelijk als collectief nog eens naar de gemeente kunnen stappen."

"De gemeente is vooral bezig met Breda als stad", vertelt de activist. "Voornamelijk de stad wordt gepromoot. Daar hangen de dorpen een beetje bij. Pas daaronder komen de buurtschappen." Toch denkt hij niet dat het afdoet aan de stad als geheel. "Het is niet dat de buurtschappen er ineens uit de grond komen. Deze zijn er altijd al geweest. Er wordt dan alleen erkenning aan gegeven. Het voegt juist toe aan de brede historie van de hele gemeente Breda."