Afbeelding
Foto: Screenshot Youtube

Franks Filmtip: Diego Maradona

Cultuur

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die in een van de Bredase bioscopen draait. Deze week: Diego Maradona. Te zien in Chassé Cinema en Pathé.

In voetbalkringen was al enige tijd opwinding over de aangekondigde documentaire Diego Maradona, misschien wel de beste voetballer allertijden. Dat hij kon voetballen wisten we al, maar is de documentaire ook de moeite waard als je geen liefhebber bent van de belangrijkste bijzaak ter wereld? 

De regisseur Asif Hapadia heeft eerder documentaires gemaakt over Senna en Amy Winehouse, helden in de autosport en van de soulmuziek die nog geen dertig zijn geworden. Maradonna leeft nog en heeft zijn medewerking verleend aan deze documentaire. Hapadia heeft van 5000 uur archiefmateriaal een twee uur durende documentaire gemaakt. We zien de achterbuurt waar de Argentijn is opgegroeid, het gezin van zeven leefde er in één kamer. Als hij vijftien jaar is krijgt hij een profcontract bij de lokale voetbalclub, niet alleen de start van zijn voetbalcarrière, maar ook dé kans van het gezin om aan de armoede te ontsnappen. Van Maradonna werd al vroeg heel veel verwacht, zowel in het veld als daarbuiten.

Een onbegrijpelijke keuze

Na twee seizoenen FC Barcelona, hij is dan 23 jaar, kiest hij voor de Italiaanse voelbalclub Napoli. Sportief gezien een onbegrijpelijke keuze, want in de Italiaanse competitie stelt Napoli niet veel voor. Als hij aan de pers wordt voorgesteld, spelen zich chaotische taferelen af. De eerste vraag die aan Maradonna wordt gesteld is of hij de Camorra kent. De voorzitter van de club ontsteekt in woede omdat hij de vraag ongepast vindt. In de vraag ligt besloten dat Maradonna met geld van de maffia is gekocht, want in feite is Napoli een armlastige club. 

Hand van God

Maradonna maakt Napoli voor het eerst in haar bestaan kampioen van Italië, de stad ontploft, de fans zijn krankzinnig van vreugde. Maradonna wordt vereerd als een heilige. Buiten zijn woning kan hij zich niet meer vertonen zonder omringd te zijn met fans, pers, bodyguards, maar ook met figuren die minder goede bedoelingen hebben. Op het WK 1986 in Mexico speelt hij in het Argentijnse elftal. De halve finale tegen Engeland is beladen want nog geen vier jaar daarvoor kwam aan de oorlog die de Engelsen om de Falkland eilanden tegen Argentinië uitvochten een einde. Maradonna scoort met een handsbal en tot verbijstering van de Engelsen wordt het doelpunt niet afgekeurd, waardoor Engeland verliest. Na afloop verklaart Maradonna dat het de hand van God was. Dat valt slecht. 

De ondergang

Het WK van 1990 wordt gespeeld in Italië. Uitgerekend in het stadion van Napoli trapt het Italiaanse elftal in de halve finale af tegen het Argentinië van Maradonna. Maradonna scoort en Italië ligt er uit. Volgens de commentaarstem het omslagpunt. Maradonna wordt voortaan in Italië gehaat. Maar er is meer dat zijn populariteit teniet doet. Om kort te gaan: seks, drugs and rock ´n roll. Schaduwen daarvan komen voorbij en de maffia laat hem vallen.

Rebel, Hero, Hustler, God

De opkomst en ondergang is met pakkende flitsen zichtbaar gemaakt, maar waarom hij zo´n groot voetbaltalent is en waarom hij de keuzes maakt die slecht uitpakken, komt jammer genoeg niet echt aan bod. De documentaire laat zien dat bedrog de rode draad was in het leven van Maradonna, niet alleen in het veld maar ook daarbuiten. Zo weigert hij een dochter te erkennen, die wel van hem is. Anders dan bij Senna en Amy Winehouse kon regisseur Asif Kapadia bij het samenstellen van deze documentaire wél met de hoofdpersoon samenwerken. Op de vraag of hij van Maradonna is gaan houden zei hij: “Nee, Diego is te onvoorspelbaar, te onbetrouwbaar.” Dat neemt niet weg dat ook deze documentaire van Kapadia over talent en de tol van de roem vol vaart en drama is, die terecht de ondertitel kreeg: “Rebel, Held, Bedrieger, God”. Vanwege deze ondertitel riep Maradonna de wereld op de film niet te gaan zien. Betere reclame kun je haast niet krijgen.

Regie: Asif Kapadia