Het buurthuis in de Haagse Beemden.
Het buurthuis in de Haagse Beemden. Foto: Facebook Buurthuis Gageldonk

Buurthuis Gageldonk wordt begrip in Haagse Beemden: 'Alles valt of staat op de keuzes van mensen'

Door: Amber Kuijs cultuur

BREDA - In mei 2017 trok stichting 'Heerlijckheid Gageldonk' in het voormalige 'Beemdentil' buurthuis in de Haagse Beemden. Sindsdien wordt er hard gewerkt om het buurthuis op de kaart te zetten. Met behulp van dertig vrijwilligers worden er wekelijks activiteiten georganiseerd. "We willen een huis voor iedereen worden, een huis voor de wijk", aldus de voorzitter.

In september 2016 werd bekend dat stichting Beemdentil stopt met het uitbaten van het gelijknamige buurthuis. Direct ging de gemeente opzoek naar andere vrijwilligers die het buurthuis konden en wilden exploiteren. Dat gebeurde in mei 2017. De nieuw opgerichte stichting  'Heerlijckheid Gageldonk' trok in het pand.

Twee jaar later begint buurthuis Gageldonk een begrip te worden in de wijk. "Beemdentil roept bij veel mensen een combinatie van leuke, nostalgische gevoelens en onvrede over de laatste jaren van het buurthuis op. Daarnaast bestaat stichting Beemdentil nog steeds, waardoor wij juridisch gezien die naam niet konden houden. Met de naam 'Gageldonk', bedacht door een buurtbewoner, maken we een frisse start", aldus voorzitter Latifa Cherrabi.

Flyeren tot je een ons weegt
Inmiddels heeft het buurthuis zo'n dertig vrijwilligers. "Wekelijks worden er door ons activiteiten georganiseerd, zoals een bingo en een kindermiddag. Ook werken we voortdurend samen met verenigingen, daar zetten we op in. Zo hebben we een aantal vaste huurders en grote groepen die regelmatig komen. Zo zitten er een dansschool en een koor in het buurthuis."

Toch is het volgens Cherrabi af en toe moeilijk om mensen te trekken. "Er is een generatie die nog nooit gebruik heeft gemaakt van een buurthuis. Het huis is een hele tijd dicht geweest, waardoor mensen er niet bekend mee zijn. Daarnaast hebben we samenleving waarin beide ouders werken en vindt er digitalisering plaats. Alles valt of staat op de keuzes van mensen. Ze kunnen thuis een kopje koffie drinken of naar het buurthuis komen. Toch denk ik dat we al goed op weg zijn."

Het buurthuis heeft het meeste profijt van het zogeheten 'sneeuwbaleffect'. "Je kan flyeren en mailen tot je een ons weegt, maar dat brengt mensen niet. We willen een plek zijn waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en zich veilig voelen. Bezoekers brengen dat dan weer over aan anderen, waardoor die misschien ook een kijkje komen nemen."

Tekst gaat verder na post
 

Onthulling logo
Op zondag 25 augustus wordt het nieuwe logo op een feestelijke manier onthuld. De festiviteiten starten om 12.30 uur. Om 14.00 uur wordt het logo door een speech van Burgemeester Paul Depla onthult, waarna er een toost op de toekomst plaatsvindt. Tegelijkertijd is er ook een expositie van schilderijen, gemaakt door vrijwilligers van de Kapeltuin, te bewonderen.

Onder het genot van een hapje en een drankje kunnen buurtbewoners genieten van muziekkapel De Fiepers, die deel uitmaakt van muziekvereniging Fidelis. "Het is het oude huis, dat volledig gerenoveerd en gerestaureerd is tot het nieuwe imago. We hebben gepoogd om de nostalgie te behouden, maar het ook aantrekkelijk te maken voor nieuwe mensen."