Foto: RAMON MANGOLD

Zestal afgestudeerde 'Sint Joosters' tonen expositie in Stadsgalerij

  Cultuur

BREDA - In het kader van de tentoonstelling Raketstart - Nieuwe beeldende kunst in Breda organiseren Stedelijk Museum Breda en Van GoghGalerie Zundert het project Luchtdoop. Zes jonge kunstenaars geven Luchtdoop samen vorm in de Stadsgalerij. 


Ian Skirvin en Esther Schaminée, beiden vorig jaar afgestudeerd aan AKV|St. Joost Breda, hebben tijdens de eindexamenexposities van dit jaar een selectie gemaakt van vier onlangs afgestudeerden. "Samen met Esther ben ik gevraagd om bij beide academies van AKVISt. Joost (Breda en Den Bosch) langs te gaan", laat Skirvin weten. "We hebben daar gezocht naar vier zojuist afgestudeerden die samen met ons dit project konden doen." Luchtdoop is een verlening van 'Raketstart'. Deze laatste is een expositie die afgelopen zomer het werk van 37 beeldende kunstenaars liet zien die verbonden zijn met de stad. Deze tentoonstelling is nog tot 29 september te bezichtiging. "Ook voor dit project hebben we vooral de focus gelegd op beeldende kunst."

Gezien worden

De kartrekkers, Skirvin en Schaminée zijn nu allebei een jaar afgestudeerd. "Je merkt dat je na je afstuderen gaat denken dat je gezien moet worden", laat Skirvin weten. "Dat je allerlei projecten moet aanpakken om een beetje in de schijnwerpers te komen. Maar wij vragen ons af of dat eigenlijk wel zo is." De expositie is grotendeels om deze hoofdvraag heen gebouwd. Samen met Linda Bresser, Stan Gonera (AKV|St. Joost Breda) en Pjotr van Leeuwen en Marloes Vreeswijk (AKV|St. Joost 's Hertogenbosch) werken Skirvin en Schaminée een maand samen aan de tentoonstelling die plaatsvindt in de Stadsgalerij Breda. "We werken samen om de ruimte in te richten, maar verder hebben we allemaal veel vrijheid."

Wat je op de expositie kunt verwachten zijn de werken die het zestal heeft gemaakt in de periode voorafgaand aan de expositie. "In die drie weken hebben we veel uiteenlopende werken gemaakt. Dat werk is nu te zien", vertelt Skirvin. "Ook zitten we er aan te denken om binnenkort evenementen aan het project te koppelen. Denk hierbij aan een nachtwandeling met performances."

(Tekst gaat verder onder de foto)

Opening

Zaterdag 24 augustus werd Luchtdoop feestelijk geopend. "De opening ging heel erg goed. Het was best wel druk", zegt Skirvin. "We hadden ook nog een spreker die heel bekend was, maar die niemand kent." Op deze manier probeerde het zestal te spelen met de verwachting van de bezoeker. "Dat was erg leuk." 

Bezoeken

De expositie in de Stadsgalerij is van vrijdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 18.00 uur toegankelijk voor bezoekers. "Wij zijn dan allemaal aanwezig", laat Skirvin weten. "Zo kunnen wij bijvoorbeeld vragen van bezoekers beantwoorden of in gesprek gaan." De tentoonstelling is niet enkel voor mensen toegankelijk. "Ook honden zijn zeer welkom."

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief