Van kaal belastingkantoor tot museum op straat: Hoogste Blind Wall van Breda verrijst op Teruggave | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Foto: Bredavandaag

Van kaal belastingkantoor tot museum op straat: Hoogste Blind Wall van Breda verrijst op Teruggave

  Cultuur

BREDA - Wie wel eens langs het oude belastingkantoor aan de Gasthuisvelden rijdt, heeft er al een glimp van op kunnen vangen: de realisatie van de hoogste Blind Wall van Breda. Al ruim twee weken werkt de Poolse kunstenaar Otecki aan het kunstwerk van 27 meter hoog. Tijdens de start van de Open Monumentendagen moet het kunstwerk officieel onthuld worden. 


Een ontwerp dat op een A4'tje past overbrengen op een muur van maar liefst 27 meter hoog. Dat vergt nogal wat tijd en precisie. Ruim twee weken geleden startte de Poolse kunstenaar Otecki aan het megaproject. De kale muur werd ingedeeld in vakken, waarop de eerste basislijnen van de schildering werden gezet. Vervolgens werden de eerste grote vlakken in de juiste kleur geschilderd. Voor voorbijgangers was het dus opletten, want de grond onder de schildering raakte steeds verder bezaaid onder de verfspetters. En nu moeten de puntjes op de i worden gezet. Want tijdsdruk is er absoluut. Zaterdag moet de Blind Wall kunnen worden 'geopend' als officiële start van de Kunsten in de Monumenten.

Bevrijding

De schildering van Otecki staat in het teken van de bevrijding van Breda op 29 oktober 1944, door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Stanislaw Maczek. En dat is duidelijk één van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van Breda. Vorig jaar was Blind Walls Gallery al op zoek naar een muur voor het bijzondere ontwerp, in de buurt van het Poolse Ereveld. Helaas was er in de nabije omgeving geen wand te vinden die het verhaal eer aan deed. De zijgevel van De Teruggave,het voormalige belastingkantoor, aan de Gasthuisvelden doet dat wel. De 27 meter hoge schildering is een eerbetoon aan de mensen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Het terrein rondom De Teruggave werd vroeger gebruikt als exercitieterrein door het leger, wat de locatie nog specialer maakt.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto

Otecki, wiens echte naam Wojciech Kolacz is, liet zich inspireren door een bijzondere foto uit het Stadsarchief Breda. Op deze foto is te zien hoe twee buurmeisjes, Ria Vermeulen en Ineke van Wijck, boodschappen schrijven op de binnenrollende Poolse tanks. Ria, nu 92 jaar, zal ook bij de onthulling van de schildering aanwezig zijn. Die is zaterdagochtend om 10.00 uur. 
 

Brabant Remembers

De schildering is onderdeel van het project Brabant Remembers. Brabant Remembers vertelt persoonlijke verhalen over WOII: groot of klein, over mobilisatie, verzet, collaboratie of bevrijding. Vijfenzeventig verhalen waarin een levensveranderende keuze centraal staat. Samen met gemeenten en partners worden deze verhalen vertaald naar een innovatief cultureel programma in 2019-2020. 

De Blind Wall Gallery bestaat inmiddels uit een collectie van ruim 85 muurschilderingen op straat gemaakt door (inter)nationale kunstenaars. Alle muurschilderingen zijn geïnspireerd op verhalen uit de stad.