Bevrijding van Breda in miniatuur te bewonderen in Grote Kerk | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Foto: Wesley van der Linde

Bevrijding van Breda in miniatuur te bewonderen in Grote Kerk

  Cultuur

BREDA - In het kader van Breda 75 jaar Vrijheid zijn vanaf vandaag tot 4 oktober twee stillevens te zien in de Grote Kerk van Breda. De stillevens verbeelden sleutelscenès uit 75 persoonlijke Brabantse oorlogsverhalen in miniatuurvorm en zijn gemaakt door Studio Rocco Verdult in opdracht van Brabant Remembers. In De Grote Kerk staan het Bredase verhaal over De Vlucht en het verhaal Maczeks eer tentoongesteld. Ontwerper Rocco Verdult was vandaag aanwezig bij de opening van de tentoonstelling. 


De Vlucht

De Vlucht beeldt het persoonlijke verhaal uit van Gré Machielse en Piet Buurmans. Op 10 mei 1940, toen de Duitsers Nederland binnen vielen, vochten in Noord-Brabant Franse en Nederlandse troepen tegen de vijand. Op last van het gemeentebestuur moesten alle inwoners hun woonplaats zo snel mogelijk verlaten. Velen ontvluchtten hierop te voet, met onvoldoende eten en drinken, de stad. Deze, achteraf zinloze vlucht, eiste honderd slachtoffers en zorgde voor een grote shock bij de Bredase bevolking. 

Maczek

Generaal Maczek heeft veel verwoesting gezien in Europa. Om die reden besluit hij Breda van deur tot deur te bevrijden in plaats van het volle geschut van zijn tanks te gebruiken. In de strijd om Breda komen veel Poolse militairen om, maar de stad wordt vrijwel zonder burgerslachtoffers door de Polen bevrijd. De vrees van de Poolse bevrijders dat Polen na de oorlog binnen de Russische invloedssfeer zou komen, werd werkelijkheid. Ze konden hun eigen land niet bevrijden, ze konden er zelfs niet naar terugkeren. Generaal Maczek roept zijn officieren bijeen en stuurt ze naar de commandanten met de boodschap: ‘Op ons vaandel staat: God, Eer en Moederland en hoewel we ons Moederland niet meer hebben, hebben we nog wel onze Eer’. 

Tekst gaat verder onder de foto.


STILLEVENS

STILLLEVENS is een collectie van 75 maquettes (40 cm x 40 cm) gemaakt door Studio Rocco Verdult. Ze verbeelden sleutelscènes uit 75 persoonlijke Brabantse oorlogsverhalen. Het publiek kan letterlijk om het verhaal heen lopen en vanuit verschillende perspectieven naar een sleutelscene kijken. De kijker kan zich inleven en met anderen in gesprek gaan over het verhaal. De totale collectie van 75 STILLLEVENS zal voor de eerste keer in het geheel te zien zijn tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. 

Brabant Remembers vertelt 75 bijzondere, inspirerende en persoonlijke verhalen. Vijfenzeventig verhalen, voor ieder jaar dat we in vrijheid leven één. Deze verhalen vormen het uitgangspunt voor een Brabantbreed programma en de (inter)nationale campagne Brabant Remembers. Samen met gemeenten en partners worden deze verhalen vertaald naar een innovatief cultureel programma in 2019-2020. Met het doel om de impact van de Tweede Wereldoorlog over te dragen, tastbaar en invoelbaar te maken en zo ook de jongere generaties te bereiken. De gehele maand oktober viert en herdenkt Breda 75 jaar vrijheid. Er is een gevarieerd programma samengesteld in de maand oktober met aandacht voor het verleden, heden en de toekomst.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief