Zaterdag werd de nieuwste Blind Wall bij de teruggave onthuld.
Zaterdag werd de nieuwste Blind Wall bij de teruggave onthuld. (Foto: Hanneke Marcelis)

Open Monumenten Dagen trekken recordaantal van 40.000 bezoekers naar de stad

  Cultuur

BREDA - Een recordaantal bezoekers heeft afgelopen weekend de Open Monumenten Dagen in Breda bezocht. Maar liefst 40.000 mensen namen deel aan één van de activiteiten of bezochten één van de 41 monumenten die de deuren voor de gelegenheid openden. 'Nieuwe' aanwinsten van de Open Monumenten Dagen bleken erg in trek. Zo werd de Seeligkazerne bijzonder goed bezocht. 


Cultuurliefhebbers kregen afgelopen weekend weer de jaarlijkse kans om binnen te kijken bij meer dan 40 monumenten in Breda. De 33e editie van de Open Monumenten Dagen in Breda telde dit jaar 40.000 bezoeken en evenaarde daarmee het recordaantal van 2018. Twee zonnige dagen versterkten de uitgelaten sfeer die past bij de thema’s van dit jaar: ‘75 jaar vrijheid’ en ‘Bredaas vermaak en vertier’. 

Opening

Op zaterdag werd bij ‘De Teruggave’, het voormalige belastingkantoor, het startsein gegeven voor de Open Monumenten Dagen Breda. De nieuwste Blind Wall van de Poolse kunstenaar Otecki werd daar op feestelijke wijze onthuld. Hij liet zich voor de schildering inspireren door een bijzondere foto uit het Stadsarchief, waarop twee buurmeisjes, Ria Vermeulen en Ineke van Wijck, boodschappen schrijven op de binnenrollende Poolse tanks. De 92-jarige Ria was zelf bij de onthulling aanwezig. 

Populaire monumenten

Naast klassiekers als de kerken en de Koepel kregen bezoekers vrije toegang tot nieuwe aanwinsten in het monumentenaanbod, waaronder De Faam en Korenmolen De Hoop. Bij zijn debuut plaatste de voormalig Seeligkazerne (De Rooi Pannen) zich direct bij de meest bezochte monumenten. Ook de woning aan de Academiesingel trok veel bekijks. 

Voor rondleidingen in De Koepel, het Suppen in de Singel en de vaartocht ‘De List van het Turfschip’ waren de inschrijflijsten al snel gevuld. Met meer dan 1.000 bezoekers per dag waren ook De Sint Antoniuskathedraal, het Begijnhof, het Nassauhotel, de Grote Kerk, het Wilhemina-paviljoen en het Stadhuis bijzonder in trek. 

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief