Een optreden tijdens een van de eerdere edities van Overslag.
Een optreden tijdens een van de eerdere edities van Overslag.

Bands, voorstellingen en exposities vullen Haveneiland tijdens Overslag Festival

Door: Amber Kuijs cultuur

BREDA - Het Haveneiland staat aankomende zaterdag in het teken van het gratis festival Overslag 2019. Op diverse locaties in de spoorzone zijn bands, voorstellingen en exposities te bekijken. 

De derde editie van Overslag Festival vindt plaats in het slotweekend van Graphic Matters. Het festival brengt bezoekers op een avond langs de verschillende culturele broedplaatsen in het havengebied van de Belcrum. Bij onder andere Belcrum Beach, STEK, Podium Bloos, Electron en Pier15 wachten verschillende muziekstijlen op de bezoekers. De eerste act start om 18.00 uur, de laatste eindigt om 02.00 in de nacht. Bands en artiesten die komen optreden tijdens het festival zijn bijvoorbeeld Circus Rens & The Meatballs, De Baron, Dion and the Magic Chords, Frantic en Power to the Pipo. Bang voor een lege maag hoef je ook niet te zijn. Op het festival staan diverse barren en eettentjes. De entree is op alle locaties gratis. Alleen voor het speciale Halloweenfeest moeten kaarten gekocht worden. 

De timetable. (Tekst gaat verder na foto)

 

Behoefte 
In 2016 werd het festival voor eerst georganiseerd. Bas Rozenberg van Podium Bloos en Stichting Worstenbrood, Rinse Staal van Pier15 en Tim van den Burg van Belcrum Beach en STEK staken hun hoofden bij elkaar. Hier vloeide een gezamenlijk festival uit voort. Initiatiefnemer Tim van den Burg vertelde destijds aan deze site dat er behoefte is aan dit soort culturele festivals. "In de afgelopen jaren zijn er meer jonge clubjes gekomen die een nieuwe energie hebben gegeven aan de wijk. Kijk maar naar Pier15 en Belcrum Beach. Voorheen heerste er een eilandjescultuur in Breda, dit is nu wel verbeterd. Er is puur op muziekgebied al van alles te doen in de stad, maar de vorm van deze cross-over met diverse culturele instellingen was er nog niet."