Er wordt hard gewerkt aan de gigantische poort.
Er wordt hard gewerkt aan de gigantische poort. (Foto: Wesley van der Linde/GroenNieuws)

Bijzondere blikvanger: Vier meter hoge poort verrijst bij STEK

  cultuur

BREDA - Een gigantische poort moet dé eyecatcher worden bij de entree van STEK op Haveneiland. Al dagen lang zijn beeldend kunstenaars Yasser Ballemans en Anja Radakovic druk bezig om de indrukwekkende creatie af te krijgen voor de onthulling van aanstaande vrijdag. 


Stichting KOP streeft naar een werkveld waarin jonge kunstenaars de ruimte krijgen om door te groeien. In deze achtergrond werden twee AKV St. Joost-alumni gevraagd om samen een sculpturaal werk te maken in de publieke ruimte op Haveneiland.

Yasser Ballemans bedacht de constructie van de poort, die uit hergebruikt hout bestaat. Deze vorm heeft de kunstenaar al vaker uitgewerkt. In dat bouwwerk worden sculpturen verwerkt, die Anja Radakovic maakt van gekleurd kunsthars. Zij speurde Haveneiland af, waarna ze gevonden objecten gebruikte als basis voor haar afgietsels. 

De tekening van de poort. (Tekst gaat verder na foto)

Onthulling
Afgelopen zaterdag gingen de twee kunstenaars van start. Een week lang werken de creatievelingen zich een slag in de rondte. Dat wordt aanstaande vrijdag beloond. Dan komt wethouder Marianne de Bie naar Haveneiland om het werk officieel te onthullen. Om 17.30 uur kunnen geïnteresseerden naar de Veilingkade komen om een kijkje te komen nemen. 

De houten balken worden aan elkaar bevestigd. (Tekst gaat verder na foto)

STEK
Volgens de organisatie past het meer dan vier meter hoge bouwwerk goed bij het karakter van STEK. Het is namelijk een broedplaats voor creatieve ondernemers, waar zij kunnen experimenteren, ontwikkelen en groeien. Op het terrein zijn diverse werkplaatsen, winkeltjes en horeca. Daarnaast staat duurzaamheid en hergebruik hoog in het vaandel. Dat zie je terug in het hergebruikte hout en de gevonden objecten. 

Alle bebouwing op het terrein is tijdelijk, flexibel en mobiel. Het bedrijvenpark biedt ondernemers zowel units als kavels waarop gebouwd mag worden. Ook worden er regelmatig evenementen gehouden bij STEK. Denk hierbij aan halloweenactiviteiten, STEKmarkt en Overslag Festival, wat samen met andere organisaties op Haveneiland georganiseerd werd.