Foto: Siska_Kooi

Bijzonder: vanavond kleuren de Grote Kerk en de fontein in het park oranje

  Cultuur

BREDA - De Gemeente Breda doet vanavond mee aan een internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen, Orange the World. Op 25 november kleuren over de hele wereld gebouwen oranje. Gemeente Breda licht de Grote Kerk van Breda uit, evenals de fontein van de vijver in het park Valkenberg. 


Om 17.00 uur verzamelen leden van Zonta samen zich samen met wehthouder Greetje Bos met wenslantaarns voor de toren van de Grote Kerk, die dan oranje wordt uitgelicht. De kleur oranje staat symbool voor een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes en de wenslantaarns versterken deze boodschap. Vervolgens wordt met wenslantaarns naar de vijver in het Valkenberg gewandeld en worden deze in de vijver te water gelaten.  Greetje Bos, wethouder uit Breda: ‘Van seksistisch gedrag, vrouwen zien als object tot aan fysiek geweld in relaties aan toe. Breda zegt ‘nee’ tegen geweld tegen vrouwen. Niet alleen vandaag, maar 365 dagen per jaar.’ 

Op 25 november 2019 begint in 105 landen wereldwijd een actie die geweld tegen vrouwen moet terugdringen.  De datum is uitgekozen ter herdenking van de brute moord op drie politieke activisten in de Dominicaanse Republiek op 25 november 1960. De drie zussen Patria, Minerva en Antonia Mirabel voerden openlijk en met succes oppositie tegen dictator Rafael Leónidas Trujillo. Ze werden standrechtelijk geëxecuteerd. 

FOTOSERIES