Foto: Angeline Swinkels

Twee Bredanaars vallen in de prijzen bij de Brabant Bokalen

  Cultuur

BREDA - De uitreiking van de Brabant Bokalen 2019 had gisteren een erg Bredaas tintje. Van de drie winnaars, kwam er één uit Breda en één uit Ulvenhout. Namelijk Aat Rietveld en Wilfred van der Kloet. De Brabant Bokaal wordt jaarlijks uitgereikt aan mensen die zich buitengewoon inzetten voor cultuur en natuur in Brabant. 


De Brabant Bokalen 2019 zijn gisteren door Jan Post, vicevoorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, in het provinciehuis in 's-Hertogenbosch uitgereikt. Willfred van der Kloet  kreeg hem voor zijn inspirerende rol in het domein van de amateurmuziekbeoefening, die van onschatbare waarde is voor de blaasmuziek in Noord-Brabant. Naast zijn bestuurlijke inzet in het verenigingsleven is Van der Kloet een uitgesproken verbinder: in zowel letterlijke als figuurlijke zin bevordert hij samenspel tussen amateur- en professionele muzikanten.

Aat Rietveld kreeg de prijs voor zijn structurele bijdrage aan natuurbehoud in het algemeen en de leefomgeving van de bij in het bijzonder. Zijn inspanningen voor bijen, imkers en bijenhouderijen zijn van grote betekenis voor onze provincie en ver daarbuiten. Daarnaast heeft Rietveld zich jarenlang ingespannen voor schuldhulpverlening en de strijd tegen onrecht en armoede.

Ook Charlotte Landsheer uit Den Bosch kreeg de prijs. Zij kreeg hem voor haar passie en onvermoeibare inzet voor het keramische ambacht. Mensen die op hun levens- of werkpad gestruikeld zijn, maar ook studenten, leren onder de bezielende leiding van Landsheer excelleren in keramiek. Met succes: het compassievolle Cor Unum werkt samen met – en in opdracht van – internationaal vermaarde ontwerpers.


De Brabant Bokaal
De Brabant Bokaal is een onderscheiding die het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant jaarlijks toekent aan personen die zich als vrijwilliger op meer dan bijzondere wijze inzetten voor de Brabantse cultuur en natuur. De onderscheiding wordt sinds 2008 uitgereikt. De laureaten van de Brabant Bokaal hebben zich verenigd in Stichting De Brabantse Hoeders. De hoeders kiezen jaarlijks in samenspraak met het Cultuurfonds een nieuw cultureel project. De Brabant Bokaal vormt een elk jaar groeiende slinger van zilveren bokalen, die alle laureaten met elkaar verbindt. De bokalen en de bijpassende draagspeld zijn ontworpen door de Brabantse kunstenaar Eelco Veenman.

FOTOSERIES