ChaTime viert 12,5 jarig bestaan met film in de bioscoop
ChaTime viert 12,5 jarig bestaan met film in de bioscoop (Foto: Frank de Geest)
Fotoalbum

Bioscoopzaal vol oud-reporters zien film over 12,5 jaar ChaTime in première gaan

  Cultuur

BREDA - Een nieuwssite voor en door kinderen, dat is wat Lidia van Hooijdonk in 2007 bedacht. Nu 12,5 jaar later is ChaTime een bekend begrip in Breda. Dat werd gisteravond gevierd met een bijzonder film in Pathé Breda. 


12,5 jaar geleden bedacht Lidia van Hooijdonk (56) ChaTime: een website en magazine voor én door kinderen. De jongeren begonnen als schrijvende pers, maar dit groeide uit tot het maken van filmpjes en blogs. De kinderen zijn zelfs actief op social media. ChaTime geeft jonge Bredanaars een inkijkje in de journalistiek. Wat Lidia het belangrijkst vindt, is dat ze iets leren van de wereld om zich heen. "ChaTime verbreedt de wereld van kinderen door ze uit hun eigen wijk, school of voetbalclub te halen en ze kennis te laten maken met andere culturen, beroepen en bedrijven." Inmiddels heeft de Hoofdredacteur al 800 kinderen begeleid. 

Om dit jubileum te vieren wilde Van Hooijdonk iets speciaals doen. Twee maanden geleden ging ze daarom om de tafel zitten met Saskia de Ruiter, manager Theater bij Pathé. Daar stelde Lidia de vraag: 'Als er een film van 12,5 jaar ChaTime zou worden gemaakt, zou Pathé deze dan op het witte doek willen vertonen?" En zo geschiedde, gisteravond ging de bijzondere film in première. 

Zo'n tweehonderd genodigden, waaronder veel oud-reporters, keken terug naar hoe het allemaal begon in 2007. De uur durende film zit bomvol met bijzondere verhalen, de leukste locaties en foto's. Na afloop waren de reacties overweldigend vertelt Lidia aan deze site. Ze kreeg dan ook een staande ovatie van het hele publiek. "Het had wat voeten in de aarde, want ja als je alles van tevoren weet", vertelt de hoofdredacteur. "Maar ik ben super trots op wat ik in korte tijd heb weggezet. Natuurlijk ben ik ook super trots op de reporters. Het was hard werken, maar ik kijk terug op een mooi feestje en december wordt dan ook de maand van lekker niets doen en alleen maar genieten!"

Ook BredaVandaag liet het jubileum niet onopgemerkt voorbij gaan. De afgelopen weken blikten oud-reporters met ons terug op hun tijd bij ChaTime. 

ChatTime

ChaTime had als magazine een oplage van 9000 en kwam vier keer per jaar uit. Het magazine werd gemaakt door een wisselend team van 25 reporters. ChaTime het magazine werd op alle basisscholen verspreid in groep 5 t/m groep 8. Reporters komen uit alle wijken en van alle scholen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar. ChaTime opende in 2007, en de reporters interviewde onder andere Hardwell, Tiësto, Koningin Maxima, Johan Derksen, Hans Klok, burgemeesters en wethouders, Prinses Beatrix, Yuri van Gelder, Jort Kelder, Marielle Bastiaansen, André Kuipers en Klaas Dijkhoff.

FOTOSERIES