De kerk kleurde rood tegen geloofsvervolging.
De kerk kleurde rood tegen geloofsvervolging. (Foto: Marcel van Dorst)

Sint-Antoniuskathedraal kleurt rood voor tolerantie en respect tegenover gelovigen

  cultuur

BREDA - De top van de Sint-Antoniuskathedraal in de Sint-Janstraat kleurde gisteravond volledig rood. Niet zomaar, de reden hiervoor is om aandacht te vragen voor het recht op vrijheid van godsdienst. In totaal deden 47 Nederlandse kerken mee aan het wereldwijde #RedWednesday.


De kerk in het centrum van de stad nam voor één avond een andere kleur aan. Met de actie wil stichting Kerk in Nood oproepen tot tolerantie en respect voor gelovigen en tussen geloofsgroepen. Daar werd massaal gehoor aan gegeven. In Nederland deden gisteravond in totaal 47 Nederlandse kerken mee.

Niet alleen in Nederland kleurden de kerken rood, ook andere bekende gebouwen wereldwijd deden mee. De afgelopen jaren werden al de kanalen van Venetië, de Sacre Coeur basiliek in Parijs, het Cristo Redentor beeld in Rio de Janeiro en de Sagrada Familia in Barcelona rood gekleurd. In Groot-Brittannië was gisteravond de kathedraal van Westminster gekleurd. 

Toename vervolging om geloof

Volgens recent rapporten van Kerk in Nood is de vervolging van geloof de laatste twee jaar verder toegenomen. "De vrijheid van godsdienst is een mensenrecht. Niemand mag worden lastig gevallen, gediscrimineerd worden in werk of huisvesting, of bedreigd worden met het ontnemen van vrijheid of zelfs zijn of haar leven, alleen vanwege diens geloof. Helaas constateren we wereldwijd steeds meer van dergelijke schendingen, waarvoor amper aandacht is in ons land", zegt directeur van Kerk in Nood, Peter Broeders.