Asterdplas
Asterdplas

Werkgroep: 'Zonder draagvlak onder buurtbewoners geen verbeteringen aan Asterdplas'

  Cultuur

BREDA - Werkgroep Asterdplas zet zich al bijna anderhalf jaar in om de Asterdplas aantrekkelijker te maken. Het lijkt erop dat dit ook gaat gebeuren. Inmiddels heeft de gemeente een aantal aanpassingen gedaan. Maar om er echt een succes van te maken, heeft de werkgroep de steun van buurtbewoners nodig. 


Even terug naar de zomer van 2018, toen stond de gemeente met kraampjes op het Asterd-strand. Met het groots opgezette 'Haagse Beemden Begroot' riepen zij elke buurtbewoner op mee te denken over waar de Haagse Beemden verbeterd kon worden. Daarbij kwam de Asterdplas als grote winnaar uit de bus.

Sindsdien besteed een groep buurtbewoners, onder de naam Werkgroep Asterdplas, veel tijd aan actiepunten om de plas aantrekkelijker te maken. "Op het moment wordt er maar weinig gedaan aan recreatie bij de Asterdplas. "Op het moment is er weinig recreatie bij de Asterdplas, terwijl dat wel ooit het idee was", legt Arthur Haerkens, werkgroep Asterplas, uit. "Wij willen dat de plas schoon en veilig wordt. Daarnaast moet het comfort bieden voor alle leeftijdscategorieën, niet alleen voor jongeren. Nu hebben we de aandacht van de gemeente, dan moeten we doorzetten."

28.000 buurtbewoners
Samen met de gemeente kwamen ze tot een aantal actiepunten: de veiligheid verbeteren, de natuurlijke omgeving beter beheren, ganzen terugdringen, meer sport plekken (en toestellen) maken en eventueel zelfs picknick tafels en meer schaduw bij het strand. De verbetering lijkt dichterbij dan ooit, maar voor een aantal punten heeft de gemeente de werkgroep gevraagd om draagvlak onder de bewoners te creëren.

"Met 28.000 buurtbewoners in de Haagse Beemden moet dat wel lukken lijkt me", vertelt Haerkens hoopvol. "We moeten minimaal wel een aantal honderd reacties krijgen van de gemeente, maar ik hoop natuurlijk meer. Mensen kunnen reageren via een site van de gemeente." Toch heeft die site van de gemeente een nadeel volgens de actievoerder. "Je kan daar maar drie verbeteringen aanklikken. Omdat wij willen dat mensen kunnen laten zien dat ze alles willen, hebben wij ook een enquête op NextDoor gemaakt. Daar kun je oneindig blijven klikken". 

Rietdijk
Toch beviel een deel van de actiepunten de gemeente al zo goed, dat ze er meteen mee aan de slag zijn gegaan. De achterste parkeerplaats, bij het surfstrandje, is door de gemeente opgeheven. Hier is de bestrating weggehaald. Daarnaast is het Beemdenbos-pad, de weg daarheen, afgesloten voor voertuigen. Alleen voetgangers en fietsers mogen er nog door. 

Ook worden de voorste parkeerplaatsen aan de Rietdijk beter zichtbaar. De gemeente gaat daar alle hoge begroeiing duurzaam rooien en er komen daar extra lantaarnpalen langs de weg.

De peiling invullen? Dat kan via www.Planbreda.nl/Asterdplas

FOTOSERIES