Foto: Wijnand Nijs

Kielegat organiseert gedichtenwedstrijd: 'Een polonaise van vrolijke, buitelende, dansende woorden'

  Cultuur

BREDA - Ben jij een poëet met een voorliefde voor carnaval? Dan is dit iets voor jou! Stichting Kielegat is op zoek naar het beste en meest carnavaleske gedicht uit Breda. 


Stichting Kielegat doet een beroep op de creativiteit van alle Bredanaars. Met een schrijfwedstrijd hopen zij het beste en meest carnavaleske gedicht van Breda te vinden. Regels? Die heeft de stichting niet veel. Het mag geen afgekeurd Sinterklaasgedicht zijn. De pen moet stoppen met schrijven bij 25 regels. "Een polonaise van vrolijke, buitelende, dansende woorden, mogelijk met het motto 'Draoj'ut is om', dat is waar de Kielegatters op hopen. 

De gedichten moeten vóór 25 december ingestuurd worden. Daarna worden ze beoordeeld door een jury van bekende, creatieve Kielegatters onder leiding van Rob van Uden. De drie beste gedichten worden geplaatst in De Kontklopper. Het gedicht van de winnaar zal door een bekende Bredanaar worden voorgelezen tijdens de Oerleviering in de Grote Kerk. Daarnaast kan het tijdens carnaval te pas en te onpas gebruikt worden. "En dat is een grote eer", maakt de organisatie duidelijk. 

De creativiteit met taal is één van de leukste dingen met carnaval. Lekker plat Bredaos of ut is omdraoien zodat woorden opeens een hele andere betekenis krijgen", zegt Piet Raats, organisator van Stichting Kielegat in het persbericht. Juryvoorzitter Rob van Uden is benieuwd naar de aanmeldingen. " De tekst mag gaan over 'Ik heb een heel zwaar leven, echt heel zwaar', maar dan willen we er wel om kunnen lachen, geen vuurwerk van moeilijkdoenerij. Het gedicht mag beschouwend zijn, humoristisch, maar vooral moet het passen binnen de sfeer van carnaval. Kortom schrijvers, wees creatief met taal!"

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief