Tunes Ville sluit de deuren op 24 december.
Tunes Ville sluit de deuren op 24 december. (Foto: Wesley van der Linde/GroenNieuws.nl)

Platenzaak Tunes Ville sluit na 35 jaar fysieke deuren: 'Het blijft hetzelfde, maar toch een beetje anders'

  Cultuur

BREDA - Een iconische winkel verdwijnt binnenkort uit het Bredase straatbeeld. Na 35 jaar sluit Tunes Ville, dé platenzaak aan de Haagdijk, op 24 december haar deuren. Eigenaar Gert-Jan Schutte heeft besloten om alleen nog online en op beurzen de verkoop door te zetten. Hij kijkt terug om een mooie tijd, maar is toe aan een frisse start. 


Tunes Ville bestaat al meer dan vijfendertig jaar. Huidige eigenaar Gert-Jan Schutte werkt er daarvan al 22 jaar. "Een vriendin van mij zag eind jaren negentig een advertentie in de krant. Daar heb ik toen op gesolliciteerd. Ik ben destijds parttime begonnen, maar al vrij snel ben ik full-time gaan werken. Uiteindelijk ben ik elf jaar geleden eigenaar geworden. Het is geweldig om van je hobby je werk te kunnen maken." 

Toch sluit de winkel op 24 december haar fysieke deuren. Op beurzen en online gaat de verkoop door. "Ik ben hier in de jaren negentig komen werken. In die tijd werd de verkoop van platen eigenlijk alleen maar minder, zeker door het downloaden", legt de eigenaar uit. "Toen het de laatste jaren weer populairder werd was ik hoopvol, maar ik kreeg ook meer concurrentie. Los daarvan heb ik echt heel veel plezier gehad hier, maar ik ben wel toe aan een fris begin. Het blijft hetzelfde, maar toch een beetje anders."

Even rondsnuffelen in de winkel gaat vanaf 24 december niet meer. (Tekst gaat verder na foto)

Jammer
Dat de winkel gaat sluiten heeft eigenlijk veel redenen. "De grootste reden is dat ik al jaren online en op beurzen mijn brood verdien. De winkel geeft eigenlijk meer kosten dan inkomsten", aldus Gert-Jan. "Veel vaste klanten vinden het vertrek van de winkel erg jammer. Zij komen juist expres naar fysieke winkels, maar helaas kan ik voor hen niet open blijven." 

De Bredanaar vindt het wel jammer voor het straatbeeld op de Haagdijk. "Er is in de stad en zeker hier op de Haagdijk steeds meer verloop van winkels. Nu er een iconische winkel weggaat, is dat natuurlijk extra pijnlijk. Het is tekenend voor de huidige tijd. Aan de overkant gaat de dierenwinkel ook weg. Daarmee verdwijnen ineens twee winkels die er al lang zitten uit het straatbeeld."

Uniek aanbod
Ondanks de vele concurrentie denkt de eigenaar online uniek te zijn. "Grote namen als Amazon kunnen nooit veel tweedehands platen hebben. Ik kan ook niet alles hebben, maar ik denk wel dat ik een uniek aanbod heb. Daarnaast zijn de mensen die naar de beurs komen daar om geld uit te geven. Bezoekers van de winkels komen vaak toch alleen even rondkijken." 

Doordat hij online en op beurzen doorgaat ziet Schutte niet heel erg op tegen de sluiting op 24 december.  "Eigenlijk is het business as usual. De winkel is natuurlijk al langzamerhand minder geworden. Het voelt als een heel natuurlijk proces. Het is ook niet dat ik volledig stop, alleen dit deel van het bedrijf stopt."

FOTOSERIES