Afbeelding
Foto: Kees Martens

PoëzieTheater in Drift Breda: 'Wij willen laten zien dat poëzie helemaal niet moeilijk hoeft te zijn'

Door: Hanneke Marcelis Cultuur

BREDA - In galerie Drift aan de Liniestraat/Stationslaan in Breda wordt zondag 15 december een try-out gehouden voor het PoëzieTheater, een initiatief om gedichten op een toegankelijke manier onder de aandacht van het publiek te brengen. "Wij willen laten zien dat poëzie helemaal niet moeilijk hoeft te zijn." 

Het PoëzieTheater is een idee waar poëziepromoter Hub Dohmen (56) uit Waalre (onder de rook van Eindhoven) al een hele tijd mee rondloopt. "Enkele maanden geleden dacht ik: 'Nou moet het er maar van komen'." In samenwerking met oud-stadsdichter Kees van Meel uit Breda gaat de kogel nu door de kerk. Bij Collectief Drift wordt zondag 15 december de try-out van het PoëzieTheater gehouden. "Het is best wel spannend", zegt Dohmen. "We gaan nu zien op alles uitkomt, zoals we bedacht hebben."

Simpel 

Het concept van het PoëzieTheater is even simpel als slim. Dohmen, initiatiefnemer van een poëzie-uitgeverij, wil gedichten en dichters promoten. "Ons doel, ook als uitgeverij, is om te laten zien dat poëzie helemaal niet verheven hoeft te zijn, niet hoogdravend, maar juist vele verschijningsvormen kent en heel toegankelijk kan zijn."

Vanuit dezelfde gedachte stond Dohmen eerder aan de wieg van de Dichter-bij-jou-toer, die de afgelopen jaren zeker vijftien plaatsen aandeed. Ook houdt hij alweer enkele jaren de Poëzieboot, waarbij het in goed gezelschap geniet van fraaie vergezichten, poëzie en muziek. "We hebben al drie keer in Den Bosch gevaren, maar ook door de Goudse grachten, in Nieuwe Nieuwdorp (Noord-Holland) en op de zaan bij Zaandam." 

Het Poëzietheater heeft hetzelfde uitgangspunt: mensen laten 'proeven' aan gedichten. Tijdens de voorstelling bij Drift wordt poëzie gecombineerd met stand up-comedy en kleinkunst/zang. De try-out is bovendien gratis toegankelijk. "Zo zorgen we ervoor dat er amper een drempel is om te komen kijken en luisteren", zegt Dohmen. "Het mooiste zou zijn als mensen Galerie Drift verlaten met het idee: 'Verhip, poëzie is helemaal niet moeilijk'."

Na afloop van de voorstelling wordt een enquête gehouden. Als blijkt dat het initiatief door het aanwezige publiek wordt gewaardeerd, volgt in de tweede helft van volgend jaar de officiële toer van het PoëzieTheater. Dohmen: "Ik ga er vanuit dat na Breda de rest van het land volgt. Het is een mooie formule."

Programma

Op het programma van de try-out van het PoëzieTheater staan naast Kees van Meel ook de bijzondere Bredase dichter Badia Et-Talabi en Gerardo Insua Teijeiro (Uithoorn). Gelauwerd stand up-comedian Edo Blaauw (Alkmaar) en kleinkunstenaar/ zanger Peter van der Stoep (Nootdorp) maken het programma compleet. De presentatie is in handen van dichter Rachelle Hardes (Hoofddorp).

De voorstelling in Galerie Drift, Liniestraat 121/Stationslaan 121 in Breda, begint om 15.00 uur en bestaat uit twee delen van maximaal 45 minuten. De entree is gratis.