Foto: Screenshot Trailer The Blind Side
Uitgelicht

Franks Filmtip: ‘Het waargebeurde verhaal van deze tiener ontroert van begin tot eind’

  Cultuur

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die in één van de Bredase bioscopen draait of online te bekijken is. Vanwege de afwezigheid van Frank lichtten onze redacteuren hun favoriete films uit. Dit keer ‘The Blind Side’. 


Het in 2009 uitgekomen The Blind Side was voor actrice Sandra Bullock één van de hoogtepunten van haar carrière. Ze sleepte voor haar vertolking van Amerikaanse huismoeder  Leigh Anne Tuohy de oscar voor beste vrouwelijk hoofdrol binnen.

The Blind Side vertelt het waargebeurde verhaal van Michael Oher. Michael is een zwaarlijvige tiener met een donkere huidskleur die een extreem lastige jeugd heeft gehad. Hij komt terecht op een eliteschool in Tennessee, waar hij flink uit de toon valt en zijn schoolprestaties flink achterblijven. Als hij op een avond in zijn korte broek door de regen loopt omdat hij geen plek heeft om te slapen, wordt hij opgemerkt door Leigh Anne Tuohy. Zij, haar man en hun twee kinderen neemt de jongen in huis en ontfermen zich over hem, ondanks de negatieve reacties van veel van de mensen om haar heen. De meest bekende scène van de film is zonder twijfel het moment waarop Leigh Ann Michael zijn kamer laat zien. Hij antwoord: “Ik heb dit nog nooit gehad”. “Een kamer voor jezelf?”, vraagt ze. “Nee, een bed.”

De tekst gaat verder onder de trailer

De familie Tuohy is groot fan van American Football. En wanneer het steeds beter gaat met Michael, blijkt de grote tiener een fenomenaal talent te zijn. Want mensen beschermen die belangrijk voor hem zijn, kan Michael als geen ander. Dankzij hem is ‘de blind side’ (de blinde hoek) van de Quarterback in zijn team altijd beschermd. Wanneer er ophef ontstaat vanwege het gerucht dat de familie Michael alleen zou helpen om hem in de richting van hun favoriete team te duwen, veegt Michael al snel alle kritiek van tafel. Liefde en hoop is voor het gezin de enige motivatie.

The Blind Side is een film met twee kanten. Aan de ene kant leveren mensen kritiek op het extreem gepolijste verhaal. Voor hen is de zoetsappige boodschap van hoop en toekomstperspectief die heel de film overheerst te veel van het goede. Bovendien was ook American Football-ster en hoofdpersoon van de film Michael Oher zelf niet echt te spreken over hoe zijn levensverhaal verteld is in de film. Aan de andere kant kan de film rekenen op hoge waardering van het publiek. En dat is niet verwonderlijk, want het is bijna onmogelijk het emotionele en hoopvolle The Blind Side te kijken zónder een brok in je keel te krijgen, en te eindigen met een brede glimlach wanneer alles aan het einde goedkomt. 

Wat je moet weten over de film:

- Sandra Bullock won de oscar voor beste actrice voor haar hoofdrol in The Blind Side. The Blind Side werd ook genomineerd voor Best Picture, maar die eer ging naar The Hurt Locker.

- De film is gebaseerd op een boek over het leven van Michael Oher dat in 2006 uitkwam

- Michael Oher werd een professioneel football-speler in de NFL en won in 2013 met de Baltimore Ravens de Super Bowl

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief