Afbeelding
Foto: Screenshot YouTube

Franks Filmtip: ‘Dit waargebeurde verhaal laat zien dat je met discipline alles kunt bereiken’

Door: Iris Muller Cultuur Uitgelicht

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die in één van de Bredase bioscopen draait of online te bekijken is. Door afwezigheid van Frank schrijven onze eigen redacteuren tijdelijk de filmtip. Dit keer ‘The Boy Who Harnessed The Wind’. Te zien bij Netflix.

De film ‘The boy who harnessed the wind’ speelt zich af in het jaar 2001. De dertienjarige William Kamkwamba groeit op in een klein stadje in Malawi, Afrika. Iedereen in de stad houdt zich in leven door eigen eten te verbouwen. Geld voor “luxe artikelen”, zoals kleding en schoenen, is er niet. 

William is een nieuwsgierige en intelligente jongen. Samen met zijn vriend Gilbert is hij vaak te vinden op de sloop. Hij repareert met behulp van oude onderdelen die hij daar vindt al radio’s. Bovendien hebben zijn ouders hem naar school gestuurd. Een moment waar William enorm naar uitkeek. Ondanks dat zijn ouders het niet breed hebben, is er een aanbetaling gedaan. Helaas is er geen geld meer om het overige schoolgeld te betalen en wordt William na veel pogingen om toch les te volgen van school gestuurd.

De tekst gaat verder onder de trailer

Bij het aantreden van een nieuwe machthebber in Malawi komt het landbouwbeleid in gevaar. Een grote droogte volgt kort daarna. Een gevolg van de droogte is een tekort aan gewassen met als gevolg een enorme hongersnood in 2001 en 2002. Zonder regeringssteun, treft de familie en het dorp van William het heel zwaar. Er is weinig tot geen geld voor eten en de overheid steunt haar burgers niet. Mensen die kritiek hebben tegen de president worden zwaar afgetuigd. De hele familie Kamkwamba leeft van sobere maaltijden.

Ondanks dat William geschorst is vindt hij toch een manier om naar school te kunnen en gebruik te kunnen maken van de bibliotheek. Daar valt zijn oog op een boek ‘Using Energy’. Hij wil met behulp van een dynamo een windmolen bouwen. Op deze manier kan hij zijn familie én zijn dorp voorzien van water en elektriciteit. 

Met behulp van allerlei oude en gebruikte materialen maakt William een prototype van de windturbine. Hij laat aan zijn vader Trywell zien dat het werkt. Echter reageert zijn vader niet enthousiast, eerder woedend. Hij heeft spijt dat hij zijn zoon William naar school heeft gestuurd en hij nu met ‘speelgoed’ speelt. Hij laat William daarom meewerken op het land.

Dankzij de creativiteit, intelligentie én discipline van William geeft hij niet op en gaat hij verder met de bouw van zijn windmolen. Uiteindelijk slaagt de familie Kamkwamba en de inwoners van het stadje erin de hongersnood te overleven. 

Dit is wat je moet weten over de film:

- De film is gebaseerd op het verhaal van William Kamkwamba (5 augustus 1987). William is een student en uitvinder uit Malawi. Hij werd bekend in zijn land toen hij in 2002 een windmolen bouwde om een aantal elektrische apparaten aan te drijven in zijn ouderlijk huis in Masitala. Hij gebruikte blauwe gombomen, fietsonderdelen en materialen die hij verzamelde op de lokale vuilnisbelt. Sindsdien heeft hij een door zonne-energie aangedreven waterpomp en twee andere windmolens (de hoogste 11,89 meter) gebouwd en hij heeft twee windmolens in de planning zitten, inclusief één windmolen in Lilongwe, de hoofdstad van Malawi.

- In de film wordt zowel Engels als Nyanja gesproken. Het Nyanja, Cinyanja, Chichewa of Chewa Chewa is een taal in de Bantoegroep van de Niger-Congotalen, voornamelijk gesproken in Malawi en daarnaast in delen van Mozambique, Zimbabwe en Zambia. In totaal spreken ruim 9,5 miljoen mensen de taal. Het Nyanja wordt geschreven in het Latijnse alfabet.

- De film director, Chiwetel Ejiofor, speelt ook de rol van de vader van William.

Regie: Chiwetel Ejiofor Met: o.a. Maxwell Simba, Chiwetel Ejiofor en Aïssa Maïga