Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Rosa Meininger

Crowdfunding voor muurschildering ter ere van 50 jaar Breda Jazz Festival

Door: Hanneke Marcelis Cultuur

BREDA - In 2022 wil het Breda Jazz Festival zijn 50ste editie op een grootse wijze vieren. Sinds 1971 klinkt tijdens Hemelvaart jazzmuziek in de Bredase binnenstad. Als eerbetoon aan de stad en het festival wil het Breda Jazz Festival in samenwerking met Blind Walls Gallery een droom waarmaken: Een gigantische muurschildering die verleden, heden en toekomst van het Breda Jazz Festival samenbrengt. Voor de kosten van de schildering is een crowdfunding gestart.

Een kunstenaar gaat een muur van 16 bij 11 meter aan de Nijverheidssingel omtoveren tot een kunstwerk. Via crowdfunding zal deze muurschildering bekostigd worden. In mei volgt dan de feestelijke onthulling.

Een Breda Jazz FestiWall 
“In samenwerking met het team van Blind Walls Gallery willen wij een prachtige Breda Jazz Festival muurschildering laten maken: een échte Breda Jazz FestiWall”, vertelt voorzitter Bart Wouters. “Met dit kunstwerk brengen we de Bredase binnenstad en zijn rijke jazzhistorie samen met als thema ‘50 jaar Breda Jazz Festival’. Het is ons cadeau aan de stad!”

Samen de droom waar maken
Het Breda Jazz Festival kan jaarlijks plaatsvinden dankzij de bijdragen van de vele sponsors, de Bredase horeca, Vrienden van het Breda Jazz Festival en de publieksbijdrage. Bart Wouters: “Juist daarom lijkt het ons mooi om deze unieke muurschildering ook samen met iedereen, die ons festival en de stad Breda een warm hart toedragen, waar te kunnen maken. Via crowdfunding hopen we genoeg donaties te ontvangen om de Bredase binnenstad met dit jazzy kunstwerk te verrijken.”

Via de website en social media kanalen van het Breda Jazz Festival kunnen mensen ideeën en herinneringen aandragen ter inspiratie voor de kunstenaar. “Wij nodigen iedereen dan ook van harte uit om dit in grote getalen te doen. Op deze manier wordt de muurschildering nóg meer een project van ons allemaal!” zo stelt Bart Wouters.

Vanaf vandaag staat de crowdfunding voor de Breda Jazz FestiWall op Voordekunst.nl. Met de donaties wordt de kunstenaar betaald, een hoogwerker gehuurd en kunnen alle verf en materialen aangeschaft worden. Er is momenteel ruim 2000 euro van de benodigde 11.000 euro opgehaald.

Blind Walls Gallery is hét museum op straat met 100 muurschilderingen geïnspireerd op de verhalen van Breda. Nationale en internationale kunstenaars werken aan een groeiende collectie muurschilderingen in Breda.