Afbeelding
Foto: Babylon

Franks Filmtip: ‘Deze film met Brad Pitt en Margot Robbie blijft boeien’

Door: Frank Spreuwenberg Cultuur Uitgelicht

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die in één van de Bredase bioscopen draait of online te bekijken is. Deze week is dat Babylon. Te zien in alle Bredase bioscopen.

Het samenbrengen van bewegende beelden en muziek is de grote kracht van de Frans-Amerikaanse regisseur Damien Ghazelle (Whiplash, La La Land). Bij het schrijven van het scenario voor de film Babylon moet hij gedacht hebben: groot, groter, groots. De film moet 78 miljoen US dollar opbrengen om uit de kosten te komen. De verwachtingen bij de première in december 2022 waren dan ook hoog gespannen. Chazelle sleepte met La La Land een Oscar in de wacht en ook de acteurs Brad Pitt en Margot Robbie zijn allebei goed voor meerdere Oscarnominaties. Bovendien valt de film Babylon in de categorie: Hollywood over Hollywood. Dan gaan de registers daar verder open.

De filmindustrie
Rond 1920 bestond alleen de stomme of zwijgende film, maar die was razend populair. De filmindustrie van Hollywood was een cashcow. Sommige filmproducenten waren zó idioot rijk dat ze meenden hun leven te verrijken met het organiseren van bizarre feesten. Denderende jazz van zwarte musici stuwen doorgesnoven feestgangers op. Bergen cocaïne liggen voor het grijpen, er wordt half of helemaal naakt gedanst en sommigen zijn zo dronken dat ze de volgende dag niet meer halen. Doden worden op een olifant afgevoerd. Kortom: bacchanalen.

Tekst gaat verder onder de trailer

De Mexicaanse emigrant Manny Torres (Diego Calva) is straatarm. Als een manusje-van-alles helpt hij bij de organisatie van deze krankzinnige feesten voor de rijken. Hij is bereid alles te doen voor een baan bij een filmstudio van Hollywood. Nellie LaRoy (Margot Robbie) heeft zich zo uitdagend mogelijk gekleed voor het feest, waarvoor zij niet is uitgenodigd. Assistent Manny geeft haar de kans zich te mengen onder de gasten uit de filmwereld, waarna ze het middelpunt wordt van een uitzinnige menigte. Jack Conrad (Brad Pitt) is de gevierde ster van de stomme film. Als hij met zijn schalkse lach de party betreedt, betovert hij alle vrouwen. Hij is slim genoeg om uit lijfsbehoud voldoende afstand te bewaren, maar is getuige van de wildste taferelen. De pompende jazzmuziek komt van de zwarte trompettist Sidney Palmer (Jovan Adepo) en zijn band.

Houdbaarheidsdatum
Zelfs in Hollywood bestaat het leven niet alleen maar uit feesten. Er moet ook worden gewerkt op de sets van een tiental films die min of meer gelijktijdig worden geschoten. Jack Conrad zorgt er voor dat Manny zich op de filmset als manusje-van-alles mag laten gelden. Op het bacchanaal heeft Nellie LaRoy zich bij een andere filmset binnengepraat. Er staat Manny en LaRoy een glanzende carrière te wachten, maar de tijd staat niet stil. Zo rond 1930 heeft de techniek de geluidsfilm mogelijk gemaakt. Sidney Palmer bewijst dat door muziek films beter worden. Maar Jack komt er achter dat hij niet over de magie beschikt die voor geluidsfilms nodig is. Terwijl de sterren van Nellie LaRoy als actrice en Manny als studio manager stijgen, daalt de populariteit van Jack. En uiteindelijk blijkt dat voor iedereen geldt dat aan roem een houdbaarheidsdatum zit.

Het camerawerk is magistraal, de muziek indrukwekkend en het productieontwerp goudgerand. Daardoor blijft Babylon boeien, al is meer dan drie uur entertainment industrie uit Hollywood wel wat veel en steekt het verhaal niet erg diep. Misschien is het juist dát wat regisseur Damien Ghazelle ons wil vertellen. Dat Hollywood niet veel meer te bieden heeft dan vermaak, hoe kunstzinnig ook gemaakt.

Wat je moet weten over de film
-Damien Chazelle won met La La Land (2016) een Oscar in de categorie Beste Regisseur. Daarmee was hij de jongste regisseur die deze prijs won (32 jaar).
-In de trailer van Babylon is het nummer Voodoo Mama van de componist Justin Hurwitz te horen. Regisseur Chazelle gebruikte muziek van deze componist ook voor zijn films Whiplash uit 2014 (over de carrière van een jazz drummer) en in de muziek- en dansfilm La La Land.
- De rol van Brad Pitt (als Jack Conrad) is gebaseerd op de acteur John Gilbert, een Amerikaanse acteur uit de tijd van de stomme film, die bekend stond als “The Great Lover”.
- Margot Robbie (LaRoy in Babylon) kreeg een Oscarnominatie voor haar rol in de film I, Tonya, gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van een kunstrijdster op de schaats die de concurrentie op de Olympische Spelen onsportief onderuit probeert te halen.