De Chassékazerne
De Chassékazerne Foto: Wesley van der Linde

Eindelijk krijgt Filmhuis Breda een eigen, vaste locatie

Door: Hanneke Marcelis Cultuur

BREDA - Pop-up cinema Filmhuis Breda krijgt eindelijk een vaste, eigen locatie. Na zeven jaar filmevenementen organiseren op diverse locaties, landt het initiatief nu definitief in Breda Botanique. Wanneer de werkzaamheden klaar zijn beschikt Filmhuis Breda over twee filmzalen, één van 30 en één van 50 stoelen.  

Het contract met aannemer Van Wijnen is onlangs getekend. Deze is inmiddels druk bezig met de verbouwing. Het is de bedoeling dat de verbouwing over een aantal maanden klaar is en dat voorheen Pop-up cinema Filmhuis Breda in het voorjaar van 2023 een eigen vaste locatie opent in Botanique, de voormalige Chassé Kazerne.

Het filmhuis organiseerde zeven jaar lang filmevenementen op verschillende locatiesin Breda, maar bleef dromen van een ‘écht filmhuis’ – kleinschalig en sfeervol - waar je dagelijks naar de film kunt. Die droom wordt nu werkelijkheid. Mede dankzij de inzet van tientallen vrijwilligers en financiële bijdragen van particuliere filmliefhebbers. “In essentie zijn we natuurlijk een kleinschalig filmhuis,” aldus Bestuursvoorzitter Chiel Rottier. “Wij willen iets toevoegen in Breda. Filmhuis Breda onderscheidt zich met een eigenzinnige en diverse programmering. We bieden een podium voor arthouse en nichefilms, voor avant-garde en documentaire. Altijd met een bijpassend randprogramma met interessante introducties door bijvoorbeeld makers of acteurs, prikkelende debatten en filmeducatie voor alle leeftijden.”

Na de bouw beschikt Filmhuis Breda over twee filmzalen, één van 30 en één van 50 stoelen. Daarnaast kunnen bezoekers iedere dag in het filmcafé terecht voor bijvoorbeeld een kop koffie, lunch, borrel of kleine maaltijd. In het weekend wordt een diner geserveerd. ’s Zomers is het buitenterras geopend, maar het hele jaar door kan er ook in de overdekte botanische tuin plaatsgenomen worden.