Afbeelding
Foto: Stedelijk Museum Breda

Stedelijk Museum Breda opent in mei weer de deuren na grote verbouwing

Door: Hanneke Marcelis Cultuur

BREDA - Maar liefst een half jaar is het Stedelijk Museum Breda gesloten. Maar langzaamaan kan het museum al gaan aftellen naar de heropening. Sinds de sluiting in november is er veel werk verzet, en op 13 mei zullen de eerste bezoekers weer over de drempel lopen. Het museum heropent in twee delen. De nieuwe vaste tentoonstelling De Nassaus van Breda - Kasteel, stad en land opent op 10 juni.

Vanaf 13 mei kun je weer naar het Stedelijk Museum Breda. Het museum opent in 2 delen: Vanaf 13 mei kunnen bezoekers naar de grote overzichtstentoonstelling Ruud van Empel – Arcadia. Precies 4 weken later, op 10 juni gaan de deuren open voor de nieuwe vaste tentoonstelling De Nassaus van Breda – Kasteel, stad en land. “In deze nieuwe multimediale tentoonstelling bieden we aan de hand van historische voorwerpen, schilderkunst en verhalen een verrassende blik op de geschiedenis van de stad Breda en de Nassaus”, aldus Stedelijk Museum Breda. De tentoonstelling is bovendien voor jong en oud, want er wordt ook een familiespoor ontwikkeld. Vanaf 10 juni zijn alle museumzalen geopend.

Verbouwing
In 2017 is Stedelijk Museum Breda neergestreken aan de Boschstraat, op de plek waar eerder museum de Beyerd, Grafisch Museum en Moti zaten. Vanwege de slechte staat van de vloeren was een renovatie nodig. Dat is een groot project waarbij alle museumzalen, circa 1200 vierkante meter, leeggehaald worden om beschadigingen te herstellen en de vloeren te egaliseren.

Voor de bezoeker zullen de nieuwe vloeren straks niet het grootste verschil maken. De grote verandering is de herinrichting van het museum. Want tegelijk met de nieuwe vloeren komt er een gloednieuwe vaste presentatie. De ruimte waar nu de museumshop en café zijn, wordt opnieuw ingedeeld om meer zitruimte te creëren. De patio krijgt het karakter van een binnenplein met terras. De gratis toegankelijke ruimte voor samenwerkingsprojecten blijft.