Staand van links naar rechts Tim van Grimhuijzen (Michaelcollege), Fien de Rooy (Mencia de Mendoza), Toon Klijsen van Graaf Engelbrecht. Zittend: Raf Verhoeven van het Newman
Staand van links naar rechts Tim van Grimhuijzen (Michaelcollege), Fien de Rooy (Mencia de Mendoza), Toon Klijsen van Graaf Engelbrecht. Zittend: Raf Verhoeven van het Newman Foto: Britt van der Corput

Raf Verhoeven van het Newmancollege is de Bredase voorleeskampioen

Cultuur

BREDA - In de concertzaal van Nieuwe Veste vond afgelopen week de Bredase finale plaats van de Read2Me! voorleeswedstrijd voor brugklassers. De winnaar is Raf Verhoeven van het Newmancollege. Hij gaat Breda vertegenwoordigen tijdens de provinciale finale op woensdagavond 12 april in Jan van Besouw in Goirle. Fien de Rooy van het Mencia de Mendoza wordt de reserve-kandidaat. 

In een concertzaal vol publiek namen vier kandidaten het tegen elkaar op: Fien de Rooy van het Mencia de Mendoza, Tim van Grimhuijzen van het Michaelcollege, Toon Klijsen van Graaf Engelbrecht en Raf Verhoeven van het Newman. Om de beurt werden de kandidaten op het podium geroepen en kort voorgesteld door presentator Bosse Beckers. Vervolgens lazen zij een fragment voor uit een zelfgekozen boek. 

De jury bestond uit Hilda Vliegenthart, directeur van Nieuwe Veste, Ine van Steenhoven, oud-docent Nederlands en eigenaar van letterlievend.nl en wethouder Arjen van Drunen van die onder meer onderwijs in zijn portefeuille heeft. De jury roemde de kwaliteit van de voorlezers. Raf viel op door zijn rust, tempowisselingen en het contact met het publiek. 

Read2Me! is dé voorleeswedstrijd voor brugklassers. De Bredase voorleesfinale is een lokale voorronde van de landelijke voorleeswedstrijd waarin uiteindelijk de beste voorlezers uit het hele land tegen elkaar uitkomen. Wie weet wordt Raf dus uiteindelijk de Nationale Voorleeskampioen van 2023.