Afbeelding
Foto: Tom van der Put

Breda duikt weer terug in het verleden: Nassaudag 2023 van start

Door: Bregje Kop Cultuur

BREDA - Vandaag gaat Breda weer even terug in de tijd. Nassaudag gaat namelijk vanochtend officieel van start op de Grote Markt. Verspreid over het centrum worden er vandaag allerlei activiteiten georganiseerd die te maken hebben met het Nassauverleden van Breda. Nieuw dit jaar is de betrokkenheid vanuit het onderwijs. 

Op onder andere het terrein van de KMA, bij de Nieuwe Veste en bij kasteel Bouvigne zijn er allerlei activiteiten te beleven. Dit jaar heeft de organisatie in de programmering extra rekening gehouden met kinderen. 

“Nieuw dit jaar is de betrokkenheid van het onderwijs”, aldus Stichting Breda Nassaustad. “De horecaopleiding De Rooi Pannen heeft kinderen van basisscholen kennis laten maken met de Nassaus en het eten uit die tijd in het project ‘Heel Nassaustad bakt’. De finale is op 29 mei in de Nieuwe Veste.” Verder wordt er een ‘Makersbase’ georganiseerd voor kinderen vanaf 8 jaar. Tijdens deze activiteit kunnen kinderen hun eigen katapult maken of zich laten portretteren in de stijl van de Nassaus. Ook kunnen kinderen vanaf 3 jaar wegdromen bij verhalen over prinsen en prinsessen tijdens ‘Koninklijke verhalen’. Verder zal Arend van Dam, kinderboekenschrijver, voorlezen uit onder andere het boek ‘Leve de koning’.

Tijdens Nassaudag zijn de deuren van het Kasteel van Breda geopend. Dit is uniek: normaal zijn er geen bezoekers welkom op het terrein van de KMA. Bij het Kasteel van Breda kunnen bezoekers onder andere een demonstratie bekijken van de scherm-sport. Ook is er bij het Wilhelminapaviljoen een expositie te bezichtigen van de historische verzameling van de KMA. De programmering van Nassaudag loopt tot 17.00 uur. Voor sommige activiteiten moet van tevoren een plekje worden gereserveerd. Nassaudag is gratis toegankelijk.

“De stichting Breda Nassaustad is trots op Breda als aantrekkelijke stad van de Nassaus. Dit wil de stichting dan ook graag uitdragen door, samen met anderen, activiteiten te ontwikkelen. Daarnaast is de stichting het centrale informatiepunt van alles wat Breda en de rijke geschiedenis van de Nassaus verenigt. Zo kan iedereen Breda als echte Nassaustad beleven!”