Afbeelding
Foto: De kunstenaars van ArtX

Expositie over groeiende wereldbevolking te zien in Princenhaags Museum

cultuur

BREDA - Nu de achtmiljardste wereldbewoner is geboren, is het volgens zes kunstenaars tijd om na te denken over de positie van de mens op aarde. In hun gezamenlijke tentoonstelling ‘ArtX’ staan zij stil bij dit onderwerp. De expositie is tot eind mei te zien in het Princenhaags Museum.  

De wereldbevolking blijft groeien, maar het groeitempo vertraagt. “In 2020 daalde het groeitempo van de wereldbevolking voor het eerst sinds 1950 onder de 1 procent per jaar”, aldus de kunstenaars. Uit de laatste prognoses van de VN blijkt dat de wereldbevolking zou kunnen groeien tot zo’n 8,5 miljard in 2030, en 9,7 miljard in 2050. “De piek ligt naar verwachting in de jaren 2080; dan wonen er waarschijnlijk zo’n 10,4 miljard mensen op aarde. Kunnen we, voorbij ons antropocentrisch perspectief, werkelijk beginnen te denken-met, leven-met en zijn-met andere organismen in een wereld die niet vergeten in welke specifieke problemen zij verkeert?”, aldus de kunstenaarsgroep. 

De zes kunstenaars bogen zich over dit vraagstuk en verwerkten dit tot kunst. Het kunstenaarscollectief ‘ArtX’ bestaat uit: Agnes van der Hoek, Kathalijne Hes, Gé Smit, Ary Suiker, Lenneke Rijppaert en Marieke Peereboom. 

Hun werken zijn van 5 tot en met 28 mei te zien in het Princenhaags Museum. Op vrijdag 12 mei vindt de officiële opening plaats.