Filmhuis Breda
Filmhuis Breda Foto: Filmhuis Breda

Filmhuis Breda opent eigen cinema en start crowdfunding voor filmapparatuur

Door: Ruud Smolders cultuur

BREDA - In juni opent Filmhuis Breda de deuren van een eigen vaste locatie in Breda Botanique. Eén probleem: het filmhuis mist nog een deel van de financiën om de benodigde filmapparatuur aan te schaffen. Daarom zijn ze een crowdfunding gestart.

In 2016 richtte Chiel Rottier samen met een aantal enthousiaste vrijwilligers Filmhuis Breda op. Een pop-up cinema waarvan de locatie altijd wisselde, maar het concept altijd hetzelfde bleef. Een avondvullend programma met een diner, livemuziek, een voorfilm, een nagesprek, een hoofdfilm en tot slot een borrel. 

Na zeven jaren opent Filmhuis Breda in juni een eigen cinema met twee filmzalen, een filmcafé en een terras in Breda Botanique, de voormalige Chassé Kazerne.

Crowdfunding

Het team achter Filmhuis Breda heeft behoorlijk moeten schipperen om de financiën rond te krijgen.  Waar het kan, worden tweedehands meubels nieuw leven ingeblazen. Maar wat het team niet wil is bezuinigen op de filmapparatuur. ‘’De bezoeker moet straks kunnen genieten van de nieuwste films in de beste kwaliteit’’, volgens de woordvoering. ‘’Daar is een hoogwaardige installatie voor nodig en dat is niet goedkoop.’’ 

Een deel van de kosten kan het filmhuis zelf al dekken. De rest hopen zij op te halen met een crowdfundactie met aks naam ‘Show me the money!’. Doneren kan tot en met 28 mei.